Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Råder verklig demokrati i Malung-Sälens kommun?

En kommunal tjänsteman läxar offentligt upp en medborgare på kommunens Facebooksida och skriver: "Jag har sparat flera exempel på elaka kommentarer … mot politiker och tjänstemän. Jag har dessutom nu väldigt färska exempel på kommentarer med väldigt grovt språk som du själv skrev i en fb-grupp igår." (Kommunikationschefen på Malung-Sälens kommuns Facebooksida, 1 juni 2019.)

Klockorna stannar. Visarna vrids tillbaka till tiden före 1800-talets liberala genombrott, till en epok då makten höll husförhör och hade befolkningen i ett moraliserande järngrepp. Sedan dess har vi etablerat en liberal demokrati med fria val, rättsstat, oberoende domstolar, fria medier och grundlagssäkrat skydd för ett antal politiska fri- och rättigheter.

Kommunens offentliga uppläxning är en kränkning av dessa fri- och rättigheter

Kommunens offentliga uppläxning är en kränkning av dessa fri- och rättigheter; ett brott mot grundlagen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Det är extra känsligt i en tid där den ena komponenten efter den andra plockas bort från det ”demokratiska paketet” i flera Européiska länder (Lyssna: SR P1 Filosofiska rummet om "Illiberal demokrati” 7 maj 2017).

Bakgrunden till uppläxningen är ett utspel där kommunens ledande politiker offentligt "satte ner foten" mot kränkande kommentarer på sociala media och skrev: "Vi, som arbetar som förtroendevalda politiker på lokal nivå, tycker inte att det är acceptabelt. I grunden är det här en demokratifråga. Att bli anklagad för, till exempel korruption, är direkt kränkande mot människor som vill värna och stärka den demokrati vi har.” (Malung-Sälens kommuns Facebooksida, 29 maj 2019.)

Efterspelet i kommentarsfälten blir mer informativt än själva utspelet. Politiker är fria att uttrycka sina värderingar som vilka medborgare som helst. Men förvaltningen visar sig vara i allra högsta grad involverad i initiativet. Det är kommunikationschefen som har bjudit in politikerna att delta i uttalandet:

"Jag skickade ut ett mail till samtliga partier den 21/5 med frågan om de ville vara med på det gemensamma uttalandet…" (Kommunikationschefen på Malung-Sälens kommuns Facebooksida, 29 maj 2019.)

I en rättsstat ska myndigheter ägna sig åt det som har stöd i rättsordningen – inte etablera och följa upp moraliska standarder genom offentlig tillrättavisning, så som till exempel Kina hanterar dissidenter. Politikernas utspel blir i praktiken en del av en repressiv kampanj: 1) politikerna sätter en moralisk standard

2) förvaltningen dokumenterar överträdelser

3) förvaltningen tillrättavisar enskilda medborgare offentligt. Utan rättslig grund.

Den uthängde medborgaren medger att hen uttryckt sig olämpligt, men att hen försvarat sin partner mot tidigare påhopp. Det har inte alls med politiker och tjänstemän att göra. Det verkar trovärdigt. I så fall bevakar och bestraffar kommunen potentiellt allt som skrivs på nätet. Det gör inte saken bättre, men gränsen är sedan länge passerad. Kommunen får som mest dokumentera hot mot politiker och medarbetare som en del av sitt arbetsmiljöansvar.

Den fråga som infinner sig är både besvärande och ironisk: Vilken demokrati är det kommunen och dess politiker vill värna och stärka? Är det det paket av demokrati och tillhörande fri- och rättigheter som vi vant oss vid? Dessvärre bär Malung-Sälens kommuns agerande ovan besvärande många drag av den avskalade illiberala demokrati som vinner mark på kontinenten: fria val, men inskränkta fri- och rättigheter. En känslans politik med moralitet över reson.

Alltså; är Malung-Sälen en illiberal demokrati?

Erik Bjurström, Forskare i offentlig styrning

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips