Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rasera inte den svenska traditionen

Rasera inte den svenska traditionen. Låt barnen sjunga nationalsången.

Rör inte kulturen. Låt traditoner prägla våra barn och barnbarns vardag. Låt nationalsågen fylla vår själ och hjärtat i detta land. Över landet framförs en ilska och stark kritik mot Skolverkets förslag om att nationalsången stryks ur lågstadiets sånglektioner i skolverkets nya förslag till kursplan.

Nationalsången, psalmer, svenska visor och kulturella inslag av alla dess slag är den essensen för Sverige som land. Och nu vill man på ett brutalt sätt stryka nationalsången från läroplanen utan att förstå vidden av konsekvenserna för våra barn som är bärare av landet kultur och tradition.

En del av oss som skriver denna artikel är utrikesfödda, en del av oss födda här. Men vår absoluta uppfattning är att landets kultur inte får raseras. Den är viktig för människors livsvillkor och påverkar vår känsla för landet som nation.

Nationalsången är ett sådant inslag som ingen nation förutom Sverige skulle ge avkall på

Tänk dig! Vad är det som händer, när man ge avkall på en tradition av en sådan karaktär att vår identitet går förlorlorad. Nationalsången är ett sådant inslag som ingen nation förutom Sverige skulle ge avkall på. Det är fegt och fel mot kommande generation anser vi.

Kulturen är viktig. Alla gör kultur och upplever kultur. Många dansar och sjunger i samband med högtider, andra sätter på sig lustiga hattar när det är kräftskiva, några ser teater och andra besöker bibliotek. Allt detta är kultur.

Winston Churchill sa: Generalerna vill ha mer pengar till krigsföringen och frågar om man inte kan skära ner på kulturen. Och på detta svarade han: Vad har vi då kvar att försvara?? Vi är helt enkelt förlorade som människor om vi inte har kultur.

Alltså! Kultur skapar jämlikhet, värnar djur och natur och bevarar minnen och uppskattningar som vad som är svenskt. Kultur för oss människor samman och ökar toleransen för olikheter och för andra kulturer.

Kultur värnar vardagliga saker som vi aldrig reflekterar över och som är också kultur. Att äta ärtsoppa och pannkaka och spela fiol, är också en härlig tradition som bara är, men ändå har en stor betydelse för hela kulturarvet.

Vi undertecknare ser fara med alla avvikelser som görs för att urvattna vår kultur och tradition och ser gärna att fler säger ifrån. Gör motstånd, acceptera inte utarmning av landets essens som är inbyggt i kultur och tradition och som är grunden till landets identitet som folk och nation. Om vi inte har kultur så är vi förlorade i varje fall, ta Winston Churchill på allvar.

Kristdemokraterna i Falun

Katarina Gustavsson, Född i israel

Slava Lindell, född i Moskva

Sonja Shirwani, född i Jugoslaven

Thomas Strömberg, född i Sverige

Melina Nilsson, född i Filipinerna

Lars Nilsson, Född i Sverige

Ilona Nyland, född i Ungern

Mia Maja Gustavsson, född i Sverige

Siamak Lotfiani, född Iran

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips