Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rätt satsningar på naturen ger också motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder

Sverige står i blom. Det är nog många med oss som har längtat efter våra vackra naturmiljöer, surrande bin, prunkande parker och myllrande ängar. Människan har alltid varit beroende av naturen.

Som odlingsmark, energikälla eller för rekreation. Men just nu står vi inför en utveckling utan motstycke i mänsklighetens historia. Vår påverkan på miljön har resulterat i en utrotningstakt av arter hundra gånger snabbare än på naturlig väg. Forskare menar att planeten är på väg mot en sjätte massutrotning; något som senast skedde när dinosaurierna dog ut.

Rätt satsningar på naturen ger också motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder.

För att motarbeta denna utveckling måste vi bevara, återställa och förstärka den livskraft som naturen ger, genom rening av luft och vatten, pollinering, näringsämnen och resurser av olika slag. Det är ekosystemtjänster som är ovärderliga för vårt samhälle. Rätt satsningar på naturen ger också motståndskraft mot klimatförändringar och extremväder. Den biologiska mångfalden är själva förutsättningen för naturens processer och därmed i förlängningen för vårt samhälle och ekonomi. Den är naturens eget försäkringsbolag.

När EU-kommissionen presenterade sin strategi för biologisk mångfald blev vårt gröna inflytande i EU tydligt. Tack vare vårt gröna parlamentariska arbete ska nu en tredjedel av EU:s yta skyddas och skadad natur ska återställas. Nu återstår arbetet med att gå från ord till handling.

Tack vare vårt gröna parlamentariska arbete ska nu en tredjedel av EU:s yta skyddas och skadad natur ska återställas.

Såväl lokalt som på EU-nivå fortsätter Miljöpartiet kämpa för den biologiska mångfalden. I EU kämpar vi för att ställa om jordbrukspolitiken för att den bättre ska värna den biologiska mångfalden. Av EU:s jordbruk ska 30 procent bli ekologiskt till 2030 och vi vill se bindande minskningsmål för bekämpnings- och gödningsmedel.

Lokalt i Dalarna kämpar vi för många olika åtgärder som kommer stärka vår biologiska mångfald.

Vi måste göra allt vi kan för att stoppa den massutrotning av arter som vi tyvärr är på väg in i, och dessutom lindra konsekvenserna av den. Det kommer att kräva investeringar utan motstycke i mänsklighetens historia. Konsekvenserna blir annars förödande för den biologiska mångfalden, människan och ekonomin.

Vi får därför inte längre se satsningar på miljö och naturvård som kostnader. Det är investeringar, som kommer att ge bästa tänkbara avkastning i framtiden.

Pär Holmgren, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Kerstin Lundh, regionråd Dalarna, Miljöpartiet de gröna

Aron Knifström, ordförande Ludvika, Miljöpartiet de gröna

Elina Brodén, kommunalråd Borlänge, Miljöpartiet de gröna

Jonas Wittink, ordförande, Gagnef, Miljöpartiet de gröna

Maj Ardesjö, ordförande Falun , Miljöpartiet de gröna

Richard Holmqvist, vice ordförande Falun, Miljöpartiet de gröna

Yvonne Johansson, ordförande Smedjebacken, Miljöpartiet de gröna

Magnus Gabrielsson, ordförande Säter, Miljöpartiet de gröna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips