Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/RBU Dalarna: "Återupprätta samhällskontraktet för funktionsnedsatta"

Föreningen Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, bildades 1955. Då var det vanligt att barn sattes på institution och tvingades växa upp långt från föräldrar och syskon. Idag, 2019, finns en legitim oro bland många föräldrar att vårt samhälle är på väg åt det hållet igen.

Vi hade önskat att RBU kunde få vara en förening som ordnar lämpliga aktiviteter där barn med funktionsnedsättning och deras familjer kan träffas och umgås under trevliga former. Det vill vi också vara, men tyvärr ser vi framförallt att behovet av RBU som förening är att vara en stark röst som hörs i den kyliga politiska motvind som blåser funktionsnedsatta och deras anhöriga rakt i ansiktet.

Därför var det viktigt för oss att bilda ny styrelse och behålla RBU som förening även i Dalarna, som annars riskerade att bli det enda länet i landet utan representation.

Familjers hela tillvaro krossas utan att samhället ställer upp och det är mer än vi kan acceptera

Nu lever föreningen vidare och våra förväntningar på politiker i Dalarna på såväl kommunal- som riksnivå är enkel och tydlig; Återupprätta samhällskontraktet för funktionsnedsatta.

Så sent som 1994 är det lagstiftat i Sverige om vilka rättigheter en människa med en funktionsnedsättning ska ha, kort och koncist sammanfattat med "rätt att leva som andra". Det samhällskontraktet är brutet idag. Under 2018 avslogs 83 procent av samtliga förstagångsansökningar om assistans helt. Mellan 2016 och 2018 är antalet som förlorat sin assistansersättning totalt 1 689 fler än nybeviljanden. Familjers hela tillvaro krossas utan att samhället ställer upp och det är mer än vi kan acceptera.

Kommunerna ska bättre ta tillvara funktionsnedsattas rättigheter. När Försäkringskassans biståndsbedömare knuffar personer utanför de 20 timmar av grundläggande behov som krävs för att kvalificera sig för statlig assistansersättning, så övergår ansvaret till kommunerna. En oroande utveckling för de assistansbehövande och anhöriga som berörs, med tanke på att många kommuners ekonomi är under oerhörd press.

Vi känner en stor oro för att detta kommer att drabba en redan utsatt grupp som riskerar att inte få ens i närheten av sina behov tillgodosedda. För bara några månader sen noterade vi att Dalakommuner avstått från att söka det garanterade statsbidrag som infördes 2018, pengar öronmärkta för att höja ersättningsnivåerna i daglig verksamhet. "Kommunen har just nu andra saker att prioritera" hette det. Också det är mer än vi kan acceptera.

Löften om LSS återupprättande kastades generöst omkring i framförallt valspurten 2018 men också därefter, fram till Januariöverenskommelsens inträde. Regeringar skulle fällas, människor skulle få sin assistans tillbaka, man kunde "inte sätta pris på människors liv". Sedan dess har mycket lite skett.

Vi har inte glömt dessa löften och vi har för avsikt att följa upp vad som händer med dem.

I grund och botten är våra förväntningar mycket enkla. Vi vill att svensk lagstiftning som gällt sedan 1994 och den FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Sverige åtog sig att följa 2008 ska gälla.

Vi vill se Dalarna som en plats i landet där vi är föregångare på funktionsnedsättningsområdet, en plats där samhället tar hand om de sina, på det sätt vi bestämt att vi ska. En människa med en funktionsnedsättning är egentligen inte en människa med särskilda behov, utan en människa med alldeles vanliga behov som måste tillgodoses med särskilda insatser. Det ska vi vara bra på i Dalarna. Det kommer vi att arbeta för inom RBU.

Styrelsen RBU Dalarna

Maria Westerling Abrahamsson,

Emil Nilsén,

Anders Hansson,

Daniel Lindkvist

Den nya RBU-styrelsen i Dalarna lyckönskas av förbundsordföranden Maria Persdotter. Fr.v: Emil Nilsén (suppleant), Maria Persdotter (förbundsordförande), Daniel Lindkvist (ordförande i Dalarna), Maria Abrahamsson (ledamot), Anders Hansson (ledamot)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips