Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Regeringen måste jobba för ett kärnvapenförbud

Befintlig kärnvapenarsenal kan förinta jorden flera gånger om, samtidigt som risk för krig ökar. De avtal som funnits om nedrustning och begränsningar har sagts upp av parter eller så har de försvagats. Sverige har en unik möjlighet att gå i bräschen för att åstadkomma en fredligare värld. Det har Sverige gjort tidigare och bör fortsätta.

Men den svenska regeringen beslöt i somras att säga nej till att stödja FN:s konvention om kärnvapenförbud. Detta trots att majoriteten av svenska folket önskar att Sverige skriver på (enligt en SIFO undersökning i december 2019).

Folkrörelse-Sverige inklusive Falu FN förening och Svenska FN-förbundet framförde att de humanitära perspektiven måste vara överordnade. Dåvarande utrikesministern Margot Wallström öppnade trots allt en dörr för omprövning 2020 om inte det så kallade icke spridningsavtalet NPT (Nuclear Non-Proliferation Treaty) leder till någon framgång i frågan om att begränsa kärnvapen i världen.

NPT-avtalet trädde i kraft 1970 och innehåller bestämmelser om nedrustning och om att begränsa spridning av befintliga arsenaler. Detta skulle vara gjort 1995 men då man inte nådde ända fram förlängdes avtalet på obestämd tid, med en omprövning var femte år.

Mot bakgrund av att regeringen i nuläget bestämt att inte skriva på FN:s konvention om kärnvapenförbud, utan istället avvakta resultatet av översynskonferensen av NPT som äger rum i april/maj 2020 i New York, kräver vi att regeringen öppet och rakt redovisar:

 vilka överväganden som görs inför översynskonferensen av NPT.

 vilket översynsresultat som kan få regeringen att överväga att ändra sitt beslut och istället underteckna FN:s förbud om kärnvapenförbud.

Karin Alexanderson

Falu FN-förening

Christine Riedwyl Gottberg

Naturskyddsföreningen Falun

Thomas Nilsson

Vänsterpartiet Falun

Helge Sonntag

FN-distriktet Dalarna

Maj Ardesjö

Miljöpartiet Falun

P-O Tellander

Folket i Bild Kulturfront Dalarna Västmanland

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips