Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Reglera utnyttjandet som sker på svensk arbetsmarknad

Regelverket för arbetskraftsinvandring ändrades 2008 av Alliansen och Miljöpartiet. Det gjordes i syfte att göra det enklare för företag att rekrytera arbetskraft från andra länder till billigare peng än i Sverige.

Vi ställer oss frågan; hur kan man låta arbetsgivaren själv bestämma detta?

Det här är ett regelverk som gör att arbetsmigranterna får ta smällen då inte arbetserbjudandet är juridiskt bindande. Det räcker med att man erbjuder lön som är i enlighet med den bransch jobbet sker.

Det finns stora språkbrister hos dem som rekryteras och om inte den anställde kan ta till sig information på svenska eller engelska från arbetsköparen, blir det en beroendeställning redan där. Om tolkar finns tillgängliga är de sällan kvalificerade för juridiska texter.

För arbetstagaren finns inga garantier att det anställningserbjudande man tidigare fått i hemlandet kommer att gälla när man kommer hit för att jobba.

Anställningserbjudandet är inte juridiskt bindande och i ytterst få fall finns det skrivna avtal som rör anställningsform, lönesättning och andra delar vi själva tar för givet i och med det svenska kollektivavtalet.

Endast regeln med en minimilön bestämd av staten på 13000 kronor i månaden före skatt, gör ju att att den svenska modellen, alltså överenskommelsen mellan arbetsgivare och fackförbund är satt ur spel! I Sverige blir det troligtvis lägre lön och sämre villkor istället.

Arbetsköparen kan lätt sätta mycket sämre villkor än tidigare utlovat i hemlandet, och att arbetstagaren får lov att acceptera det annars försvinner uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Givetvis klarar sig arbetsgivaren från något som helst ansvar. Dessutom kan inte arbetstagaren byta arbetsgivare eller yrke under de första två åren de vistas i Sverige.

Faktum är att detta leder till att en människohandel pågår mitt bland oss

För kriminella och oseriösa företagare är det ett enkelt sätt att knyta till sig arbetskraftsinvandrares lojalitet. Faktum är att detta leder till att en människohandel pågår mitt bland oss. Denna arbetskraftsinvandring borde ju även Svenskt Näringsliv reagera på, då förutsättningarna för deras medlemmar helt ställs på ända i en oseriös konkurrens!

Att konstruera strukturer för branscher att livnära sig genom lönedumpning och villkorsdumpning är fel. Likaså utnyttjandet av arbetskraftsinvandring.

Hör detta samman med propagerandet för enklare jobb och höjda RUT-avdrag? Det är i branscher där just detta är vanligt förekommande och med våra skattepengar. Hur hänger resonemanget ihop när det å ena sidan sägs att vi har för hög arbetslöshet i Sverige samtidigt som det å andra sidan ska skapas större arbetskraftsinvandring? För oss går inte detta ihop.

Hur hänger resonemanget ihop när det å ena sidan sägs att vi har för hög arbetslöshet i Sverige samtidigt som det å andra sidan ska skapas större arbetskraftsinvandring?

Tonläget i debatten om hårdare straff för brottslingar och mer resurser till polisen skruvas upp, inte minst med den senaste tidens fruktansvärda dåd i Malmö.

Vi vill i debatten lägga till kriminaliteten som pågår på arbetsmarknaden och det krympande lagutrymme som sker när det gäller brott mot arbetsrätten och de lagar som rör våra anställningsvillkor på jobbet.

Man måste reglera utnyttjandet som sker på svensk arbetsmarknad och försvara den svenska modellen

Fler hederliga arbetare dör på jobbet på grund av urholkningen i arbetsrätten och avsaknaden av skyddsombud, med brister i säkerheten som följd, än dödandet i den grova gängkriminaliteten.

Dessa frågor debatteras inte politiskt och får minimal plats i media.

Alla ska känna sig trygga på jobbet lika väl som på fritiden. Annars får vi stora demokratiproblem!

- Återgå till ett system med arbetsmarknadsprövning där arbetstillstånd ges till de branscher där det finns behov.

- Ha krav på heltidsanställning för den arbetskraft som kommer.

- Vi vill ha juridiskt bindande avtal mellan arbetsköpare och arbetstagare, med möjlighet att utdöma straff mot arbetsköpare som utnyttjar arbetskraftsinvandrare.

Man måste reglera utnyttjandet som sker på svensk arbetsmarknad och försvara den svenska modellen.

Tony Björk

Rikard Rudolfsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips