Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Reklam motverkar vår strävan att bygga ett hållbart samhälle

Reklam är en viktig drivkraft för den konsumtionshysteri som präglat vårt samhälle. Överallt möts vi av reklamuppmaningar att köpa mera, nyare och billigare varor, som vi oftast inte behöver.

Reklam motverkar våra strävanden att bygga ett hållbart samhälle. Det är emellertid  fel att lägga ansvaret för vår överdrivna konsumtion på individen. Man kan inte heller kräva att handeln ska ta större ansvar. Man kan ju inte kräva att dom ska såga av den gren de själva sitter på.

Hela tiden lägger man ansvaret på individen istället för att lägga ansvaret på det kapitalistiska systemet som kräver ständig tillväxt

Det är dags att rikta uppmärksamheten mot det kapitalistiska samhällssystemet som vi lever i. Det har nämligen systemfelet att kräva ständig tillväxt, vilket är ohållbart i längden. Vi har bara ett jordklot men vi lever som om vi hade hur många som helst.

Massmedia menar att de är beroende av reklamintäkter för att kunna ge bra underhållning, samhällsanalyser och nyhetsbevakning. Jag anser att journalister bör få sin lön från prenumerationsavgifter och statligt stöd. Jag ska inte behöva betala med min tid och välbefinnande. Därför bojkottar jag reklamen.

För att kunna läsa nättidningen utan att störas av påträngande reklam, har jag installerat ett program och all reklam har försvunnit. På tv stänger jag av ljudet eller byter program när det blir reklampaus. De flesta tv-kanalerna kan man klara sig utan. Det mesta är ju billiga amerikanska såpor av olika slag. Vi behöver till exempel inte sådana program som "Ullared", där man förhärligar omåttlig konsumtion och köprekord.

Det var ett stort misstag, det som politikerna gjorde för några år sedan, att avskaffa reklamskatten. Den borde istället höjas kraftigt. Reklam för spel borde förbjudas.

Vi ska minska sårbarheten och vi ska minska alla utsläpp. Vi ska källsortera och återvinna. Vi ska sluta flyga och köra mindre bil. Hela tiden lägger man ansvaret på individen istället för att lägga ansvaret på det kapitalistiska systemet som kräver ständig tillväxt. Det är politiken som måste ta det största ansvaret för en hållbar  samhällsutveckling. Man ska inte tillåta reklamindustrin att motverka denna strävan.

Stig Johansson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips