Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Replik angående relationsvåld

Svar till Patrice Soares som i sin artikel tar upp problematiken med mäns våld mot kvinnor.

Relationsvåld är ett viktigt ämne att diskutera. Men det hade varit önskvärt om Patrice varit mer påläst och nyanserad.

 

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) uppskattar att cirka 2,2 procent av landets kvinnor årligen utsätts för fysiskt relationsvåld. Då måste man betänka att närmare 98 procent av männen således inte brukar våld i nära relation. Då går det inte att döma ut samtliga män som grupp.

 

Man har även konstaterat att socialt marginaliserade grupper med svag ekonomi, låg utbildning, psykisk ohälsa eller missbruksproblematik är överrepresenterade i relationsvåld. Här att viktigt att fokusera insatserna på de riskgrupper som finns, då riktade insatser ger bäst resultat.

 

Det är ingen tröst för de utsatta kvinnorna, men enligt BRÅ är det en relativt liten könsskillnad när det gäller utsatthet för relationsvåld.

Män och kvinnor både brukar och utsätts för relationsvåld i ungefär samma omfattning. Man vet även att relationsvåld är lika vanligt förekommande i samkönade relationer som i heterosexuella relationer.

Samt att lika många barn upplevt pappas våld mot mamma, som antalet barn som upplevt det omvända. Så om man tror att relationsvåld enbart är något som utövas av män mot kvinnor, då har man fått det hela rejält om bakfoten.

 

Relationsvåldet är viktigt att komma till rätta med. Men man måste ha en viss respekt för ämnet. För det är enbart genom fakta och kunskap som vi kommer framåt.

 

Magnus Falkman

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips