Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Resurser måste fördelas på annat sätt - många har fått ändra sina värderingar

Isoleringen vi upplever nu ger oss tid att tänka. Många har fått ändra sina värderingar och inser nu att mest värdefulla för oss i svåra tider är arbetare i välfärden, människor som jobbar och sliter mest, inte människor som äger mest. De resurser landet har måste fördelas på ett annat sätt än för närvarande

I ett rikt land som vårt ska ingen någonsin behöva vara utan bostad och övrigt av livets nödtorft. Och i pandemins spår kan vi snart ha 1 miljon arbetslösa, många utan A-kassa eftersom Reinfeldts allians-regering gjorde det omöjligt för de flesta lågavlönade med de höga avgifter som bestämdes. Många rika företag som fått statliga bidrag för permitterad arbetskraft passar ju på att avskeda så många som möjligt och satsar på digitalisering i stället. Så nu är det många som vill veta hur regeringen ska fördela de statliga medlen så att de kommer resten av befolkningen till del också. Ty det kostar ju för alla att leva, bo, äta och satsa på sin utveckling, något självklart i en demokrati. Har vi längre en demokrati, alltså folkets medbestämmande? Eller är det plutokrati vi har, rikemansvälde?

Demokrati förutsätter en jämlik skola, som vi hade innan friskolesystemet genomfördes på 1990-talet. Vi fick dyrare och sämre skolor och dessutom segregation.

Våra valda riksdagsmän-och kvinnor är de som ska kunna påverka hur det ska bli, om vi kan återfå en jämlik skola, där kunskap om vår historia och omvärld, kultur och bildning åter blir viktigare än att hela tiden ändra undervisningen efter marknadens önskemål. Vidareutbildning kan ju lämpligen ske efter skolslutet, när man fått förutsättningar att känna vad man vill satsa på i framtiden.

Tänker vi tillbaka något så vet vi att löntagarfonder infördes i Sverige av Olof Palmes regering, och de hann verka en kort tid innan de avskaffades av den borgerliga regeringen med Carl Bildt. Meningen var att en del av företagsvinsterna skulle fördelas på ett för samhället bra sätt. Men hur har det blivit? Robotarna (AI) tar över alltmera. De betalar ingen skatt, så vinsterna för företagen kan bli hur höga som helst, och vi får allt fler miljardärer och massor med pengar i skatteparadis. Endast en tusendels procent avstås till samhället har det framkommit. Om bara uppåt 49 procent, som det var tänkt, stannat i samhället hade vi haft helt andra möjligheter än nu att möta både pandemier och andra hot. Det är väl något att tänka på?

Ebba Sundberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips