Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rimligt med två avgiftsfria resor per dag

Annons

Nyligen kunde vi läsa i Dala-Demokraten om en familj med fyra tonårssöner som hittat sitt paradis på landet mellan Borlänge och Djurås.

Läget försämrades knappast av att Dalatrafik satte upp en busshållplats utanför familjens uppfart så att ungdomarna kunde hoppa på bussen just utanför huset. Allt var således frid och fröjd, ända tills den dag då Kollektivtrafiknämnden beslutade att ungdomarnas skolbusskort endast får användas för två resor per dag.

Det är varken första eller sista gången som begränsningen av skolbusskorten kritiseras i nyheter och på debattsidorna. På nyhetsplats ges dock sällan någon helhetsbild och bakgrund till varför besluten fattas.

Besparingskravet har medfört och kommer att medföra en rad tuffa beslut som oundvikligen kommer att göra människor besvikna

Enligt en överenskommelse tog Region Dalarna - vid övergången från landsting till region - över ett besparingskrav på 55 miljoner kronor i samband med en skatteväxling med Dalarnas kommuner. Besparingskravet har medfört och kommer att medföra en rad tuffa beslut som oundvikligen kommer att göra människor besvikna. Just denna förändring innebär för övrigt en besparing för Dalatrafik på ungefär fem miljoner kronor per år.

I rådande situation gäller det att välja en linje där vi i majoriteten i Kollektivtrafiknämnden tar så rättvisa och rimliga beslut som möjligt. Att begränsa skolungdomars avgiftsfria resande till två resor per dag tycker vi uppfyller båda dessa kriterier. Eftersom vi har skolplikt i Sverige måste elever kunna ta sig från hemmet till skolan, varken mer eller mindre.

Det finns ju dessutom en orättvisa mellan de som har rätt till skolbusskort och de som inte har det. Det kan skilja något hundratal meter i boende om du har rätt till ett kort eller inte. Glöm inte heller de barn och ungdomar som bor på ställen där kommunikationerna är så dåliga att de inte kan ta sig till kompisar och träning utan cykel eller skjuts från föräldrarna, för där kanske skolbussen bara går en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen.

Det går sällan att ta millimeterrättvisa beslut som alla är nöjda med, men begränsningen av de avgiftsfria resorna ligger väl inom ramen för vad jag anser vara rättvist och rimligt.

Ulf Berg (M)

Ordförande Kollektivtrafiknämnden

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips