Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S borde välja Hultqvist till ny partiordförande

Socialdemokraterna har vunnit regeringsmakten de två senaste valen. Och det är såklart jättebra att vi lyckats hålla brunskjortorna borta från regeringsmakten. Görs inget radikalt kommer vi dock snart kunna konstatera att vi vunnit de två senaste slagen (riksdagsvalen) men förlorat kriget (kampen om väljarna).

För det socialdemokratiska partiet krymper och krymper. Partiet har tappat väljare de senaste fyra valen. Och i det senaste valet fick S under 30 procent av väljarnas röster.

Även antalet partimedlemmar blir färre och färre. När kollektivanslutningen till S avskaffades 1992 hade partiet över en kvarts miljon medlemmar. Dessa har stadigt minskat. Länge tycktes dock antalet medlemmar ha planat ut på cirka 100 000. Idag är vi färre än 90 000. Och tappet fortsätter.

Orsaken: Ända sedan 90-talskrisen har klassklyftorna ökat i Sverige. S har vart medansvarigt till detta. Partiet har inte förmått att satsa tillräckligt på utjämning och välfärd. Ett arbetarepartis huvuduppgift. Istället har en välmående tjänstemannaklass - med kanske både en och två SUV:ar, väldimensionerad bostadsrätt och weekend i New York - under flera deceinner tillåtits dra ifrån undersköterskan, lokalvårdaren och den ensamstående mamman.

I många västeuropeiska länder har utveckligen varit likande. Med konsekvensen att S i en del av dessa länder anses irrelenvanta. Till exempel i Grekland där det stora statsbärande socialdemokratiska partitet PASOK föll ihop som ett korthus på bara några val. Även i Frankrike, Holland, Tyskland och Italien har utvecklingen varit liknande. I flera av dessa länder har S nu fått en stor utmanare i form av olika populistiska konstellationer.

Än är Vänsterpartiet bara knappt hälften så stort som S. Men man tycks ha etablerat sig på runt 10 procent i opinionen. Och lyckas S inte vända utvecklingen, och öka jämlikheten och försvara välfärden, kommer troligen läckaget till V att fortsätta. Vill S förhindra ytterligare ett stort tapp 2022 så måste partiet bli trovärdigare i välfärdsfrågorna.

Peter Hultqvist vet hur man plattar till en brunskjorta som Jimmie Åkesson

Fortsätter det som idag så kan V mycket väl vara jämnstora med S inom ett par val. Redan idag är V nästan upp på Schymanska siffror i de flesta opinionsundersökningar. Och då ska vi komma ihåg att Gudrun Schyman var en betydligt mer karismatisk partiledare än vad Jonas Sjöstedt någonsin kommer att bli. 1998 hade S dessutom skurit i välfärden mer än någonsin tidigare i modern historia. V:s utgångsläga var då med andra ord mycket gott.

Att sympatisera med V anses inte längre vara något kontroversiellt. 30 år efter att V kastat ut kommunismen är deras största väljargrupp unga kvinnor födda efter murens fall. Att det inte längre är kontroversiellt att vara Vänsterpartist vittnar även antalet aktiva medlemmar om. I Malmö till exempel tågade i år (enligt Polisens räkning) cirka 5000 personer i V:s förstamajtåg.

Allt talar dock inte för V. Partiet har en lång historia av självskadebeteede. Det 70 år långa fastklamrandet vid Sovjetkommunismen är väl det uppenbaraste. V:s avpolleterande av sin mest framgångsrika partiledare någonsin (Gudrun Schyman) ett annat. Och som om inte det räckte ersatte man valraketen Schyman med den, tio år efter murens fall, uttalade kommunisten Lars Ohly. Som mycket riktigt också lyckades minska partiets väljare tio år i rad. Endast om V lyckas hålla tillbaka de gubbar i partiet som tycker att medlemmarna ska gå fler Troskij och Leninkurser, går partiet en ljus framtid till mötes. Men lyckas man med det kan det se mycket ljust ut för V. Av denna och flera andra anledningar borde S därför välja Peter Hultqvist till ny partiordförande.

Peter Hultqvist talar ur skägget. Han är helt enkelt tydligare än vår nuvarande ordförande och detta uppskattas av väljarna inte minst i tider av debatt om migration, gängkriminalitet och populism. Hultqvist har också en tydligare välfärdsprofil än många andra socialdemokrater och det kommer behövas i kampen om väljarna med V, SD och soffliggarna.

Hultqvist har även den nästan unika förmågan för en socialdemokrat att attrahera breda grupper av borgerliga väljare, då han anses vara en stark och kompetent försvarsminister. Det kommer behövas i kampen om bland annat äldre väljare och försvarsvänliga väljare. Och sist men inte minst, Peter Hultqvist vet hur man plattar till en brunskjorta som Jimmie Åkesson. Peter Hultqvist kallar nazism för dess rätta namn: "Nazism är ingen åsikt, den är ett brott mot mänskligheten".

Patrice Soares, Socialdemokrat

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips