Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/ S i Dalarna kräver: Ta tillbaka lagerhållning och distribution i egen regi!

Sjukvården behöver säkra varuleveranser. Vi socialdemokrater i Region Dalarna menar att det inte är hållbart i längden som det ser ut idag. Socialdemokraterna i Dalarna kräver att lagerhållning och distribution av livsviktigt förbrukningsmaterial i vården - tas över i egen regi.

Sedan den 3 oktober har Region Dalarna haft problem med leveranser av livsviktiga engångsartiklar och förbrukningsmaterial från leverantören Apotekstjänst. Den 17 oktober kom beskedet om att planerade operationer kommer behöva att ställas in på grund av avsaknaden av detta material. Turerna har fortsatt och den 22 oktober kom beskedet om att den värsta krisen nu är avhjälpt och att operationer kan genomföras igen.

För att minska sårbarheten behöver Varuförsörjningsnämnden ha egna lager och egen distribution

Det är naturligtvis bra att den akuta situationen är avhjälpt, men det råder fortfarande en stor osäkerhet om hur varuförsörjningen kommer fungera framgent. Vi socialdemokrater i Region Dalarna menar att det här inte är hållbart i längden. Sjukvården behöver säkra varuleveranser som går att lita på. Sjukvården ska inte vara beroende av mer eller mindre seriösa företags förmåga att sköta leveranser. Vi måste ha stabila system som tryggar sjukvården.

Därför vill vi socialdemokrater i Region Dalarna att varuförsörjningen tas tillbaka i egen regi. För att minska sårbarheten behöver Varuförsörjningsnämnden ha egna lager och egen distribution. På så vis kan vi skapa ordning och reda där materialet kommer fram och operationer kan genomföras. Vi har patientsäkerheten i fokus.

Den senaste tidens händelser kan också ses som ytterligare exempel på effekterna av privatiseringar i välfärdssektorn. De beslut som togs i början av 1990-talet hade kanske stora ambitioner, men nu ser vi att detta inte nådde önskat resultat. När det gäller sjukvård måste en fungerande vård vara i fokus. Det är viktigare att material finns på plats så att operationer kan genomföras, än att verksamhet ska vara privat – bara för att.

Ulf Berg (M), och hans samarbetspartners i Dalasamverkan tycker däremot att privatiseringar i sig är av godo och har ambitioner om fler kraftiga privatiseringar.

Det är dags att ta tillbaka kontrollen och säkra upp sjukvården

De har förslag som rör privatiseringar av ambulansverksamheten, att privatisera vårdinrättningar som inte klarar vårdgarantin och även att öppna upp för fler privata bolag inom primärvården.

De senaste veckornas akuta läge med brist på material i vården sänder signaler om att utvecklingen behöver gå åt motsatt håll. Istället för fler privatiseringar vill vi se ett mycket starkare fokus på sjukvården och en prioritering av verksamheten. Det är dags att ta tillbaka kontrollen och säkra upp sjukvården. Vårt besked är tydligt; ta tillbaka lagerhållning och distribution i egen regi!

Sebastian Karlberg (S) Regionråd i opposition, Region Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips