Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/S-kvinnor: "Låt Sverige vara en stark röst för en tryggare värld"

S-kvinnors engagemang för att motverka spridning av kärnvapen började redan på 50-talet då det på allvar fördes en diskussion om att Sverige skulle införskaffa atomvapen till svenska försvaret.

Att skriva under FN:s konvention för stopp av kärnvapen sänder en tydlig signal till omvärlden.

Inga Thorsson, en viljestark och engagerad S-kvinna, förde en hård kamp för att stoppa detta. Och hon lyckades! Genom att väcka en stark opinion mot att Sverige skulle skaffa kärnvapen så omöjliggjordes för dåtidens riksdagspolitiker att gå vidare med detta. För det är vi alla skyldiga Inga Thorson ett stort tack.

Precis som i dag, då starka kvinnor drivs av ett stort engagemang, så blev hon väldigt ifrågasatt och det fick konsekvenser för hennes vidare politiska liv.

Efter Inga Thorsson kom Alva Myrdal och Maj-Britt Theorin att fortsätta kampen mot spridning av kärnvapen. Alla tre är S-kvinnor som gjort Sveriges röst stark inom nedrustning och internationellt arbete för en fredligare värld.

Dagens S-kvinnor har tagit stafettpinnen efter Inga Thorsson, Alva Myrdal och Maj–Britt Theorin. Vi fort-sätter oförtrutet kampen för en fredligare värld utan kärnvapen för både människor och hela vår planets överlevnad. På årets FN-dag sluter vi S-kvinnor upp för att väcka opinion för att Sverige ska skriva under FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen.

Runt om i världen finns det idag 1800 kärnvapen som är redo att avfyras inom några minuter. Totalt finns 15000 kärnvapen runt om i världen.

En kärnvapenattack skulle leda till förödande konsekvenser. Det som skrämmer extra mycket är att de som beslutar över dessa kärnvapen är mäktiga män som de flesta av oss känner stor osäkerhet rörande deras omdöme.

Sommaren 2017 röstade Sverige och 121 andra stater ja till FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen. Hittills har 70 stater undertecknat avtalet. Sverige är inte en av dem.

Kampen för fred är i dag viktigare än någonsin, med allt fler regimer som tummar på mänskliga rättigheter. Med stormaktsledare som inte drar sig för att hota om total förgörelse och med en politik som styrs allt mindre om löften om en bättre, fredligare och friare värld.

FN:s konvention om ett förbud av kärnvapen är en viktig markering i en tid av upprustning och brutna nedrustningsavtal. Det sista vi behöver nu är ett upptrappat spänningsläge.

Sverige har inte skrivit under FN:s konvention med motiveringen att konventionen är otydlig och måste utvecklas. Dessutom finns det inte en majoritet i riksdagen för att skriva under.

Trots detta driver vi S-kvinnor oförtrutet vidare arbetet med att Sverige ska skriva under FN:s konvention om en kärnvapenfri värld. Och sätta fred, säkerhet och nedrustning högt upp på den politiska dagordningen.

Vi S-kvinnor anser att vi ska skriva under konventionen för att sedan fortsätta kampen för att tydliggöra och utveckla den. Att skriva under FN:s konvention för stopp av kärnvapen sänder en tydlig signal till omvärlden.

För oss S-kvinnor är det viktigt att Sverige är en stark och humanitär röst för en tryggare värld!

S-kvinnor Dalarna

Ingalill Persson, ordförande

Anita Tärneborg, vice ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips