Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S måste våga driva frågan att staten ska ta över

Systembolaget har i uppdrag att förse samhället med information och fakta baserat på forskning.

En ny studie av analysföretaget Ramboll, beställd av Systembolaget, visar att alkohol kostar samhället enorma belopp – 103 miljarder kronor år 2017. Det är kostnaden för alkoholrelaterade arbetsplatsolyckor, produktionsbortfall, sjukfrånvaro, sjukvårdens och polisens och kriminalvårdens kostnader för att ta hand om alkoholens följdverkningar. Trots detta har Moderaterna förespråkat att Systembolaget ska ha öppet på söndagar.

Moderaterna vill även införa hårdare tag mot det drogrelaterade våldet i samhälle. Alkohol är den beroendeframkallande drog som hittills kostar samhället mest. Att då föreslå ökad tillgänglighet av alkohol är obegripligt. Alkohol medför ökat våld, ökad misshandel och grumlat omdöme. Sjukvården tog emot 660 000 alkoholrelaterade besök 2017. Ökad tillgänglighet till alkohol kommer att medföra mer våld med misshandel som kommer att belasta en redan hårt ansträngd polis och sjukvård. Alkohol är orsak till vartannat misshandelsfall. Hur tänker ni?

Lagen om eget boende (EBO) infördes av Regeringen Bildt (M) 1994 och innebar att asylsökande fick välja eget boende och bosätta sig var de själva ville. Nu föreslår Moderaterna att lagen ska tas bort efter insikten att den medfört ökad segregering och motarbetar integrering.

Sverige är det enda land världen där vem som helst kan starta gymnasieskolor i aktiebolagsform

Det som man då trodde skulle bli bra visade sig vara dåligt i dag. Fortsätt med sådana insikter om andra beslut som inte blev så bra som man tänkt sig.

Regeringen Bildt införde också det fria skolvalet och skolpeng som varje elev tar med sig till den skola de väljer. Detta öppnade för privatägda friskolor – några med radikaliserande religiös inriktning i utbildningen – helt finansierade med skattepengar.

Det fria skolvalet har medfört ökad segregering istället för ökad integrering. Sverige är det enda land världen där vem som helst kan starta gymnasieskolor i aktiebolagsform, med främsta mål att leverera uthållig vinst till sina aktieägare – betald med våra skattepengar.

Den Wallenbergägda skolkoncernen Academica använder den skattefinansierade skolpengen till en tvådagars utbildning av sina elever till att bli ”Academica-ambassadör” med uppgift att rekrytera framtida elever. Det var inte syftet med skolpengen.

När ska politikerna komma till insikt om att skolpengen och det fria skolvalet med privatägda friskolor betalda med skattepengar, inte blev den framgångssaga som det var tänkt?

När ska politikerna komma till insikt om att skolpengen, och det fria skolvalet med privatägda friskolor betalda med skattepengar, inte blev den framgångssaga som det var tänkt? I stället blev resultatet en segregerad skola, ökad andel elever som inte klarade gymnasieskolan – elever som istället blir blir en attraktiv grupp för yrkeskriminella rekryterare.

Avveckla skolpengen och privatägda friskolor och låt istället staten ta tillbaka utbildningen igen.

Varför vågar inget parti driva frågan att staten tar tillbaka ansvaret för skolan igen?

Socialdemokraterna har svängt över i högerfilen med den marknadsliberala idén om privatisering av välfärdssektorn och myndigheter. Att dessutom utesluta en S-politiker från partiet för att hon har en parrelation med en SD-politiker är obegripligt. Gissa hur många röster S förlorade till SD på den svängen?

Socialdemokraterna måste göra det omvända inför valet år 2022 och våga driva frågan att skola, sjukvård och välfärd ska ägas och drivas av staten. Inte av privata aktörer med garanterad vinst till sina aktieägare som främsta mål – betald med våra skattepengar.

Bo Lindén

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips