Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S och V intecknar pengar som ännu inte utbetalats

Annons

S och V vill i sin skuggbudget genomföra satsningar med pengar som ännu inte har kommit Region Dalarna till godo.

Socialdemokraterna som själva har tagit för vana att beskriva Dalasamverkans budgetarbete som ej genomarbetat och att våra satsningar saknar konsekvensanalys ägnar sig själva åt att inteckna pengar som ännu inte har utbetalats från staten till Region Dalarna. De pengar som vi har avsatt för att utveckla projekt och till oförutsedda utgifter stryks dessutom helt och hållet.

Det handlar dels om att man avsätter 53 miljoner kronor ur potten "Satsningar nationella överenskommelser", totalt 170 miljoner kronor, alltså de pengar från staten som SKL räknar med ska tillfalla Region Dalarna nästa år. Regeringen lär öronmärka dessa pengar till särskilda ändamål varför det framstår som ganska tvivelaktigt att fördela dem redan nu.

De nästan 40 miljoner kronor som Dalasamverkan avsatt för utveckling av projekt och oförutsedda utgifter väljer man också att helt stryka för att fördela på olika projekt. Det finns anledning att ifrågasätta hur S-V räknar.

Till skillnad från det tidigare styret har vi givit i uppdrag till förvaltningarna att verkligen se över kostnaderna med ett tak för nettokostnaderna på 2,2 procent, exklusive full kompensation för kommande löneökningar enligt avtal. Dalasamverkan har under våren dessutom identifierat sätt att återsöka statsbidrag som Region Dalarna har rätt till, vilket stärker ekonomin.

S-V skriver i sin budgetmotion att man vill ha en "kostnadseffektiv hushållning av resurser". Det är så dags nu. Under de senaste åren har man låtit kostnadsutvecklingen skena och överhuvudtaget inte brytt sig om den växande pensionsskulden. Den generella nettokostnadsutvecklingen 2018 landade på hela 5,0 procent. I S-V-budgeten går pengarna till tio projekt som exempelvis kortare arbetstid och bättre återhämtning, mobila team och förstärkt ambulanssjukvård i hela Dalarna.

Många satsningar är vi överens om och konstigt vore det väl annars. Nyckeln till alla satsningar är dock att få ordning på ekonomin utan att räkna in kommande tillskott från staten. Med tanke på det kärva sparbeting som ålagts kollektivtrafiknämnden är det också upprörande att det skjuts till tre miljoner kronor för avgiftsfri kollektivtrafik för unga. Det som så mycket annat verkar vara en eftergift till Vänsterpartiet.

Sommaren står för dörren. Att läget inom vården är ljusare än tidigare år ser vi inom Dalasamverkan som ett försiktigt tecken på att vi är på rätt väg. Vi tänker fortsätta vårt arbete för att stärka sjukvård, näringsliv och infrastruktur i Dalarna för dalfolkets bästa.

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Christer Carlsson (M)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörk-Amnelius (DSP)

Bo Brännström (L)

Kerstin Lundh (MP)

Regionråd, Dalasamverkan

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips