Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan det hållbara jordbruket växa i Dalarna

Klimatkrisen är akut, den biologiska mångfalden minskar dramatiskt och spridning av bekämpningsmedel i naturen fortsätter. För att lösa utmaningarna behöver vi alla hjälpa till. Konsumenter och offentliga upphandlare i Dalarna kan bidra genom att stödja ekologisk odling och djurhållning.

Sveriges mål är att andelen ekologisk jordbruksmark år 2030 ska vara 30 procent. För Dalarna var den siffran förra året 31 procent, så länet är en viktig föregångare. Och de bönder som redan ställt om gör en stor miljöinsats. De säger nej till naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, de använder odlingsmetoder som ökar den biologiska mångfalden och samtidigt minskar utsläppen av växthusgaser. De är vardagens miljöhjältar.

De Kravcertifierade bönderna, som i Dalarna står för 64 procent av den ekologiska jordbruksmarken, går dessutom ännu längre, bland annat med åtgärder för att motverka övergödning och en striktare reglering av tungmetaller.

Ska vi klara att ställa om till en hållbar livsmedelsproduktion behöver vi minska matsvinnet och äta mindre kött. Den mat vi producerar behöver tas fram med långsiktigt hållbara metoder, och då spelar även ekologiska och Kravmärkta djur en viktig roll.

Förra året var 22 procent av alla kor och får i Dalarna godkända enligt Krav. Genom att öka andelen kan bönderna och deras betande djur bidra till öppna landskap med fler växter, blommor, bin, insekter och fåglar, vilket är avgörande för stabiliteten i våra ekosystem och gör oss bättre rustade att klara torka och skyfall i klimatförändringarnas spår.

Djur ska hanteras på ett bra sätt, och med Kravcertifiering uppfylls en rad tuffa krav för djurens välfärd. Kraven sträcker sig utöver svensk lagstiftning med exempelvis större stallytor och längre utevistelse. Lantbrukare som inte sköter sig blir av med sin Kravcertifiering.

Ekologiska och Kravcertifierade bönder tar ett stort ansvar för att trygga en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning. Men om vi ska klara de stora utmaningarna som klimatförändringen, en minskad artrikedom och kemikalier i miljön måste vi arbeta tillsammans.

Här kan butiker och konsumenter i Dalarna bidra genom att prioritera hållbarhet. Varje val av svenska, närproducerade, ekologiska och Kravmärkta varor tar oss ett steg närmare en hållbar framtid.

Det enda sättet att lösa de globala utmaningarna är att göra det tillsammans

Den offentliga sektorn köper in livsmedel för 10 miljarder kronor om året, och varje dag serveras det 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg. Sveriges mål är att andelen ekologiska livsmedel ska vara 60 procent i offentlig sektor år 2030. Förra året var den siffran 38 procent. Här finns stora möjligheter för den offentliga sektorn i Dalarna att gå före.

Det enda sättet att lösa de globala utmaningarna är att göra det tillsammans. Butiker, konsumenter, bönder och den offentliga sektorn i Dalarna kan gemensamt bidra till ett hållbart och livskraftigt svenskt jordbruk.

Jonas Carlberg

affärsområdeschef för lantbruk på KRAV

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips