Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Så kan Falun få kostnadseffektiv kultur!

Kultur är som bekant något som brukar kosta pengar för kommunerna. Så måste det inte vara. Här en rad förslag som ska göra Falun rikare och samtidigt nå kommunens mål om ett större Falun.

Däcka över Stora Stöten, bygg ett parkeringsgarage i flera våningar under och ett externt köpcentrum i marknivå. Arkitekturen får gärna vara som en pendang till hoppbackarna.

Asfaltera resten av Lugnetreservatet. Nästa skid-VM behöver många parkeringsplatser, framför allt nära skidstadion. Gammalt överblivet stenskravel från hagmarkerna har legat där länge nog (minst sedan 1500-talet) och används som utfyllnad av Tisken. Kostnaden för sanering av Tisken försvinner och det byggs P-platser nära centrum. Parkering på kulturell grund!

Bygg om Falu Grafikverkstad till asfaltkokeri. Det ger synergieffekter med utbyggnaden av Lugnet.

Kopparverket byggs om till sporthall för den nya f-9-skolan i Bornområdet. Skolan ersätter alla grundskolor i kommunen, blir billigare i drift och lärarna kan träffa många kollegor. I anslutning till skolan byggs erforderligt antal höghus så att barnfamiljerna kan bo nära skolan. Kollektivtrafik från kommunens byar kan då slopas. Ett stort steg mot ett större Falun.

Förslagen borde ligga helt i linje med nuvarande politik och därför kunna klubbas utan politisk oenighet

Kvarvarande bibliotek och eventuellt kvarvarande fritidsgårdar i kommunen drivs som franchisingföretag av Svenska Spel.

Rottneby bergsmansgård ingår i Världsarvet och förädlas till flis av Falu Energi & Vatten. Produkten säljs med god förtjänst som kulturenergi.

Förslagen borde ligga helt i linje med nuvarande politik och därför kunna klubbas utan politisk oenighet.

Genomförs de, kommer kommersen med all säkerhet att blomstra, biltrafiken bli livlig, kulturutgifterna att närma sig noll, ett häftigare Skid-VM att sprida Faluns rykte över klotet och målet; Ett större Falun, kommer att nås.

Bernt Lindberg

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips