Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samhället är mer otryggt än någonsin

Öppet brev till den politiska majoriteten i Borlänge - synnerlig ansvariga för sociala hållbarhetsfrågor.

Vi må ha en tuff och svår pandemi som hanteras just nu, där all fokus ligger, men vi har ett samhälle som behöver tas hand om. Ni vet samhället som hamnat på en bottennivå̊ som varken rättsväsendet eller politiker kommer kunna hantera om man fortsätter att blunda för det.

Det kommer kosta hela samhället dyrt om detta fortsätter. Vi kommer att få ett isolerat samhälle där man skapar en egen slags värld i första hand, där man sedan vänder ryggen mot folket och stänger igen öronen.

Det är nåt allvarligt fel och folket ser det, alla ser det - men var är ni ansvariga?

Ska den äldre damen som låg utslagen på en hållplats med trygghetslarm till hemtjänsten (larm som de ska trycka på vid akut hjälp) behöva känna sig som en börda trots att vi och polis försökte få personal komma? Som inte kom.

Ska barnen behöva känna sig hotade i lekparken för att en grupp bredvid brukar droger och uppmanar dem att testa?

Ska folk verkligen behöva känna sig oroliga för att ta en promenad genom centrum, ett centrum som är fullt av folk under dagtid, för att ha rädslan för att bli rånade eller utsatta?

Ska tjejen som springer sin vardagliga runda runt älven behöva känna sig rädd för att någon ska överfalla henne? Ska grannen vara rädd för att parkera sin bil på ett visst område för att den kan bli bränd?

Jag kan sitta och skriva en hel bok med frågor men stannar där, det är nåt allvarligt fel och folket ser det, alla ser det - men var är ni ansvariga? Var är viljan och drivkraften till att bekämpa detta? Jag hoppas ni är medvetna om vad ni ger för medgivande genom denna tolerans mot en samhällsutveckling som nått bottennivå̊.

Hur länge till tror man att det går att ”tala om” och ”hålla med” utan att gå till riktiga handlingar? Det krävs krafttag med insatser, vilket idag inte fungerar, om inte vi vill ha detta normaliserat i vårt samhälle. Det behövs tydlighet och att man poängterar att samhället inte accepterar detta, inte heller myndigheterna. Handlingarna måste ske med tydlighet, inte endast förståelse och prat, vi måste komma ner på samhällsnivå med problemet för att kunna lösa det, inte bakom en skärm med stängda dörrar.

Dessvärre har vi en tid nu, där man tappat kunskapen om hur man bygger och upprätthåller ett samhällsbygge. Kommunen upphandlar verksamheter hos den som gör det billigast – inte bäst. Dåliga skolor och äldreboenden som inte klarar standarden är uttryck för den nya samhällssynen, där det halvbra anses räcka till de flesta, ett uppifrån kommande: "Vi har inte råd med er". De som vet priset på allt men inte värdet av något.

Samhället är otryggare, våldsammare och trasigare än någonsin. Och det går inte att reparera, inte på många, många år, om man fortsätter blunda. Det har fått pågå för länge. Polisen står lamslagen. De har ingen respekt hos unga brottslingar, för oavsett vilket brott de begår så är straffet ringa. De flesta är ute på gatan igen efter 45 minuter. Polisen kan ta in personer till förhör, de kan skjutsa hem dem till föräldrarna eller kalla på socialförvaltningen. Inget mer.

Vilka vilar detta ansvar på? Ansvaret vilar bland annat på ansvariga politiker. Ingen har vågat säga stopp, med risk att bli utfryst eller få sin position rubbad. Nu får den samlade effekten av deras feghet genomslag i samhället istället. Men, glöm inte, bara de mest privilegierade kommer undan – just dessa politiker bland annat. Alltså en maktöverklass befriad av de direkta följderna av deras beslut. Ett världshistoriskt recept för samhällsförstörelse.

Vi har ett stort samhällsproblem, där man totalt struntat i att hitta/skapa åtgärder, vi har ingen social hållbarhet i samhället. Vi har ingen handlingskraft för ett fungerande samhälle. Jag är ärligt talat förbluffad över vår samhällsutveckling där det blivit mer prat än handling.

Samhället har med andra ord tappat kontrollen. Staten och kommuner klarar inte de uppdrag de har, att ge människor trygghet genom ett statligt våldsmonopol. Polisen måste få tillbaka sin förlorade heder. De är inga trivselpappor som ska säga "fy", de ska ha befogenhet att upprätthålla lag och ordning. Svårare är det inte.

Valida Cicen (V)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips