Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samhället kan förändras i grunden

Enligt flera ekonomer som uttalat sig media om coronakrisen kommer världen med stor sannolikhet försättas i en djup lågkonjunktur. "Det kommer drabba Sverige oavsett hur snabbt vi kan få svenskarna ur karantän, varför, jo som eftersom vi är en litenexportberoende ekonomi". Det säger bland andra Daniel Waldenström, professor vid Institutet för näringslivsforskning i en intervjui EFN (den 25 mars 2020).

Våga tänk tanken, att svensk industri istället producerade för en - i första hand - svensk marknad?

Att vi är en "liten exportberoende ekonomi" är ett mantra i den svenska makroekonomiska diskussionen. Märk väl ordet beroende, som om det inte gick att ändra på? Med anledning av coronakrisen tycker jag det finns skäl att ifrågasätta den doktrinen. Enligt Waldenström innebär vårt exportberoende att det kan ta lång tid för svensk industri att komma på fötter igen. Tjänstesektorn däremot kommer ha det betydligt lättare att återhämta sig,eftersom konsumtionen är inhemsk, menar professorn.

Våga tänk tanken, att svensk industri istället producerade för en - i första hand - svensk marknad?

- Den är för liten tänker du?

Ja, eller så är kostymen för stor? Kanske borde regeringen ta tillfället i akt att villkora miljardstöden till industriföretagen och bankerna med krav på att ställa om sina affärsmodeller till att i högre grad möta behoven för den inhemska marknaden, med staten som största beställare/ägare? Att öka statens inflytande över företagen är egentligen bara en återgång till hur det en gång började. Telia/Televerket, Vattenfall, SAS, LKAB och Eriksson hade ju inte funnits om inte staten bildat dem eller köpt deras produkter och tjänster. 

Det låter kanske galet visionärt och i strid med rådande nationalekonomiska tankemönster

I nästa steg skulle den nya ägaren, borgenären staten (svenska folket) se till att dessa bolag anpassade själva produkterna till de behov som Sverige står inför, både vad gäller sociala utmaningar och klimatomställningen. 

- Kommunism tänker du?

Nåväl, jag menar inte att vi ska förstatliga allt, bara om det visar sig att ett företag kostar skattebetalarna mer än vad det ger oss. Eller som i det här fallet visat sig vara väldigt sårbart för makroekonomiska chocker, eller på annat sätt utgör ett hot mot den makroekonomiska stabiliteten. 

- Kapitalförstöring tänker du?

Förvisso, men det riskerar vi även med ett traditionellt räddningspaket, om inte nu så nästa gång krisen slår till. För krisen 1990 landade notan för bankstödet på 104 miljarder, följt av en lång och djup lågkonjunktur, raserad välfärd och förlorat humankapital. 

Coronakrisens effekter på ekonomin har dessutom stora likheter med ett världskrig, och i sådana situationer har omställning av produktionen snarare varit regel än undantag. Skillnaden nu är det inte behövs krigsmateriel och ammunition. Ett alternativ är om industrin på eget bevåg ställer om produktionen. Ett vägledande exempel är Saab som häromveckan visade exemplariskt hur man enkelt fördelar resurser efter behov genom att låna ut sina anställda till det medicintekniskaföretaget Getinge som producerar respiratorer, som det just nu är stor efterfrågan på i vården för behandling av coronapatienter. 

Tänk vad häftigt det vore om SKF istället för att förse världen med kullager, producerade tuber för framtidens snabbtåg hyperloop. Tänk om Volvo lade all sin kraft på gröna autonoma färdmedel. Tänk om Ericsson och Telia satsade på digital infrastruktur för att utveckla landsbygd och demokrati...

Det låter kanske galet visionärt och i strid med rådande nationalekonomiska tankemönster.

Som tur är, så är jag inte nationalekonom och det är nog bra om man ska ge sig på att förändra samhället i grunden.

Erik Normark

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips