Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Säter behöver skapa ett bättre företagsklimat

Annons

Det är inte helt enkelt att förklara vad som lägger grunden till ett gott företagsklimat. Vad ligger bakom Gnosjöandan egentligen? Vad är det som gör att just den delen av Sverige har en så god grogrund för företagande? Det är ju ändå samma lagar och regler och samma höga skattetryck som råder över hela landet.

I Italien talar man om genius loci det vill säga platsens särskilda kultur och traditioner, samarbete och attityder till i detta fall företagande. Norra Italiens kluster av mindre företag sågs, åtminstone tidigare, som föregångare vad gäller förmågan att samarbeta och vara framgångsrika även i hård internationell konkurrens. Det fanns kort sagt en mycket god mylla för att starta eget.

Det är svårt och tar tid att bygga upp en sund företagskultur. Grunden är dock alltid en positiv attityd från politiker och tjänstemän.

Att som S yvas över antalet nystartade företag känns dessutom närmast meningslöst om en hög andel av dessa senare går i konkurs eller inte känner någon uppbackning

Enligt Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsklimatet har Säter kommun tappat 44 placeringar och landar på plats 204 av landets 290 kommuner. Företagarna i Säters kommun beskriver företagsklimatet de senaste åren som oförändrat eller försämrat. Under hela denna tid har Socialdemokraterna suttit vid styret i olika konstellationer. Att som S yvas över antalet nystartade företag känns dessutom närmast meningslöst om en hög andel av dessa senare går i konkurs eller inte känner någon uppbackning. Mest tydligt blir detta när butiker som funnits länge tvingas lägga ner verksamheten.

Personligen är jag övertygad om att vägen till att vända en dålig trend inte går via åthutningar från den politiska ledningen mot dem som vågar peka på verkligheten. Det är enkel psykologi att först kartlägga problemet för att sedan finna motmedel. Bara genom att uppmuntra nytänkande och nya grepp kan man byta hjulspår och skapa ett klimat där företagarna trivs. Ytterst handlar det om att skapa nya arbetstillfällen och öka välståndet i Säter.

En så viktig fråga förtjänar en saklig debatt. Mats Nilson talar ofta om oppositionens "svartmålande” av Säter när vi i själva verket lyfter frågor som vi är bekymrade över.

Då majoriteten plockar bort våra punkter på dagordningar blir det dock svårt att föra en diskussion inom Rådhusets väggar. Debatterna i kommunen är kanske mindre ideologiska och mer pragmatiska. Vi sitter trots allt i samma båt oavsett partifärg och vill alla utifrån våra olika utgångspunkter och målsättningar kommunens bästa.

I rollen som politiker i opposition ingår det dock att kritisera makten och ge väljarna alternativ att välja mellan. Det är inte detsamma som att kasta skit på tjänstemän. Det kallas att bedriva aktiv opposition och det tänker vi fortsätta med.

Det krävs ett systemskifte för att skapa ett företagsvänligt klimat. Den förändringen måste komma uppifrån och inleds med ett maktskifte nästa val.

Caroline Willfox (M)

Oppositionsråd Säter kommun

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons