Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Satsning på kulturen i höstbudgeten

Pandemin har drabbat kultursektorn extremt hårt. Under våren har Miljöpartiet förhandlat fram ett krisstöd på en miljard kronor till arrangörer, institutioner och kulturskapare, men stödet har varit långt ifrån tillräckligt. Därför är det mycket glädjande att regeringen nu, tillsammans med C och L, genomför en historisk satsning på 3,4 miljarder i höstbudgeten.

Även om restriktionerna nu börjar avta så kommer det ta lång tid för kulturen att återhämta sig

Redan 2020 tillförs 1,5 miljard för att finansiera förnyade krisstöd, både till större aktörer och till enskilda kulturskapare. Och även om restriktionerna nu börjar avta så kommer det ta lång tid för kulturen att återhämta sig. Därför satsas dessutom en extra stimulansmiljard under 2021 för att ge kulturlivet -  institutioner, arrangörer och andra kulturaktörer  - en nystart då publiken sakteliga börjar återvända.

Aldrig någonsin har ett sådant omfattande kulturpaket sjösatts. Bland annat får ryggraden i Sveriges kulturliv - den regionala infrastrukturen med dess mångfald av museer, teatrar, scenkonstinstitutioner, bibliotek, arkiv och fria grupper - ytterligare 300 miljoner genom kultursamverkansmodellen. De fria kulturskaparna, som bidrar med estetik och driver samhällsutvecklingen genom nya perspektiv på vad det innebär att vara människa, får också stöd. Vi satsar 80 miljoner kronor på en förstärkt konstnärspolitik, där stärkta ersättningar och stipendier utgör grundpelaren.

För att ge alla barn och unga möjligheten att möta kulturen redan i skolan investerar vi 25 miljoner i en stärkt Skapande skola och 230 miljoner på läsfrämjande insatser för att stärka barnens läsförmåga och intresse för litteratur. Dessutom fördubblar vi stödet till kulturskolan, från 100 till 200 miljoner per år, så att fler unga ska kunna stå på scen och lära sig spela ett instrument. Starka kulturskolor ger starka samhällen.

Miljöpartiet har varit starkt pådrivande i förhandlingarna och reformpaketet innehåller av nödvändighet en del rena krisstöd till ett hårt prövat kulturliv. Men en nation med höga kulturpolitiska ambitioner kan inte nöja sig med att införa krisstöd.

Vi har alltid prioriterat kulturen, och det gör vi nu med. Kulturen spelar en avgörande roll för att utmana invanda normer, skildra olika samhällsperspektiv och stimulera det demokratiska engagemanget.

Sedan MP tog över ansvaret för kulturpolitiken har kulturbudgeten ökat med 25 procent i jämförelse med när alliansregeringen styrde. Vi har satsat stort på bibliotek, kulturarv, det fria kulturlivet, scenkonst, journalistik, alla barns rätt till kulturskola och mycket, mycket mer.

Kulturens sak är -  och har alltid varit - vår.

Anna Sibinska (MP)

kulturpolitisk talesperson

Mursal Isa (MP)

ordförande Kultur- och bildningsnämnden Region Dalarna

Kerstin Lundh (MP)

regionråd Region Dalarna

Aron Knifström (MP)

ordförande Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Maj Ardesjö (MP)

vice ordförande Miljöpartiet de gröna i Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips