Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD:s budgetförslag skulle innebär att vi tvingas höja kommunalskatten med tio procentenheter i Älvdalen

Sverigedemokraterna har lagt ett budgetförslag gällande det nationella utjämningssystemet, som ser till att alla kommuner har likartade möjligheter att ge bra välfärd till medborgarna oavsett var i landet man bor.

Förslaget innebär enligt riksdagens utredningstjänst att intäkterna för Älvdalens kommun minskar med 109 miljoner kronor per år. Budgeten för Älvdalens kommun är totalt på ca 450 miljoner kronor per år och en minskning med 109 miljoner kronor eller ca 25 procent för oerhörda konsekvenser för välfärden i kommunen.

Summa summarum innebär en röst på Sverigedemokraterna en röst på ett helt verklighetsfrämmande parti

Det skulle innebära att kommunen som ett alternativ tvingas lägga ner alla särskilda boenden för våra äldre med konsekvensen att deras släktingar får ta hand om dem i sina hem oavsett demenssjukdom eller andra fysiska problem. Det skulle innebära en kvinnofälla av gigantiska mått och en återgång till hur Sverige såg ut för 150 år sedan när det handlar om ansvaret för föräldrarna när de blivit gamla och har svårt att ta hand om sig själva.

Ett annat alternativ är att kommunen tvingas stänga alla grundskolor i kommunen och bara ha kvar förskola och kostnaderna för gymnasieeleverna. Konsekvenserna av det blir att det blir föräldrarnas ansvar att deras barn har kunskaper för att påbörja en gymnasieutbildning.

En annan möjlighet är att ha två till tre klasser i hela kommunen med elever från 6 år till 15 år i samma klass och använda sporthallarna som klassrum för undervisningen där gruppen är mellan 100 och 250 elever i det angivna åldersspannet. De pedagogiska utmaningarna för den verksamheten är omöjliga att klara och skulle ändå verksamheten genomföras på det sättet är resultatet av den ”undervisningen” med all säkerhet helt värdelös.

För Älvdalens del skulle effekten av intäktsminskning i den här storleksordningen också kunna innebära att all myndighetsutövning samt räddningstjänsten läggs ned. Rent kaos skulle uppkomma inom besöksnäringen när inga översiktsplaner, detaljplaner eller bygglov kan hanteras. Inga livsmedelskontroller skulle heller utföras med risker för matförgiftning för både medborgare och besökare i kommunen. Att inte ha tillgång till räddningstjänst skulle mycket påtagligt sänka känslan av trygghet i kommunen och tvinga fram egna lösningar i byar och i centralorterna när medborgarna skapar egna ”räddningstjänster” med stora egna kostnader som följd.

Var och en inser att den här minskningen av kommunens intäkter får helt orimliga konsekvenser för Älvdalens kommun och medborgarna och så som beskrivet ovan är det helt verklighetsfrämmande åtgärder som behöver vidtas för sänka kostnaderna. Förutom de här orimliga åtgärderna så skulle kommunen bryta mot ett antal välfärdslagar som exempelvis Socialtjänstlagen och Skollagen vilket skulle tvinga oss att också betala stora summor i böter. Att sänka kostnaderna med 109 mkr är därmed helt omöjligt för Älvdalens kommun.

Det enda intäktsalternativet är att höja skatten och då rör det sig om en höjning i storleksordningen 10 kr per intjänad hundralapp. För en undersköterska eller byggnadsarbetare innebär det en skattehöjning på ca 2500 kr per månad vilket förstås får stora konsekvenser för den enskilda familjen att handla mat och kunna bo kvar i lägenheten eller det egna huset.

Summa summarum innebär en röst på Sverigedemokraterna en röst på ett helt verklighetsfrämmande parti med en helt verklighetsfrämmande politik som totalt skulle rasera hela den välfärd vi idag tar för given i välfärdsstaten Sverige.

Peter Egardt (S), kommunalråd i Älvdalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel