Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Servicen till Vansbroborna ska finnas i hela kommunen

Som vi alla vet så har den politiska majoriteten i Vansbro kommun beslutat att ett nytt särskilt boende skall byggas på Bäckaskog där alla med behov av särskilt boende skall placeras. Oavsett om du bor i Nås, Dala Järna eller Äppelbo så skall du tvingas in till Bäckaskog, Äppelbo kommer att flyttas till Bäckaskog i ett senare läge.

Den styrande majoriteten med KD och Centerpartiet i spetsen uttrycker även att "drömläget" vore att även kunna lägga ned alla skolor ute i våra kommundelar och lägga dessa i Vansbro centralort. Det används ord som att det är "vansinnigt" med så många småskolor.

En utveckling i denna riktning vet vi av erfarenhet och genom de undersökningar som gjorts, leder till ett sluttande plan, det är bara att se sig runt om i vårt land, där beslut om att lägga ned verksamheter oftast leder till nedläggning av ytterligare verksamheter i en accelererad hastighet.

Med den inriktning som den styrande majoriteten med KD och Centerpartiet i spetsen tagit, kan vi se fram emot en ytterligare avfolkning av vår landsbygd och i Nås, Dala Järna och Äppelbo. Det leder i sin tur till att dessa delar av vår kommun blir ointressanta som bostadsort, inga kommer att vilja flytta dit, avfolkningen fortsätter, sista ut - släcker lyset.

Att den styrande majoriteten med KD och Centerpartiet i spetsen har beslutat att alla särskilda boenden bara skall finnas på Bäckaskog i ett stort bygge, motiveras med ekonomi och närhet till vård. Vad ett sådant stort boende leder till har vi tydligt sett i den pandemi som nu rasar där en stor koncentration av brukare lett till stora dödstal.

Jag anser att servicen till Vansbroborna skall finnas, så långt det är möjligt, i hela vår kommun, inte bara i Vansbro centralort

Närheten till vård kan även det vara diskutabelt då den region vi tillhör inte klarar att se till att vi har läkare eller tandläkare, och inget händer. De läkare som finns är så kallade stafettläkare och olika var gång. En situation som gör att vården inte är säker, råkade själv ut för en läkare som skulle sända remiss men vid påringning hade glömt detta innan han avslutade sin stafett. Jag anser att servicen till Vansbroborna skall finnas, så långt det är möjligt, i hela vår kommun, inte bara i Vansbro centralort.

Om Vansbro kommun istället utnyttjade det guldläge kommunen är i och har varit i ett antal år kan utvecklingen vändas. Ett flertal av våra företag befinner sig i ett expansivt läge och behöver anställa, men det är stora svårigheter att få tag på personal som ofta grundar sig i bristen på någonstans att bo. I intervjuer har företagen uttryckt behovet av nyproduktion av bostäder då de ser bostadsbristen som ett avgörande hinder för att få den personal de behöver. Det är den vägen vi skall gå för att kunna behålla service till våra innevånare. Se till att våra företag kan få den personal de behöver. Det vi vill är att den personal som företagen anställer flyttar till vår kommun till bostäder de vill ha och betalar sin skatt i vår kommun varvid kommunservicen kan behållas i alla våra kommundelar. Vi måste ha framtidstro för att få en positiv utveckling! Om vi däremot fortsätter på den inslagna vägen kommer den att bli självdrivande och till sist innebära att stora delar av vår kommun blir oattraktiv för boende och till slut kommer det att även drabba Vansbro centralort.

Kurt Lennart Karlsson

Vänsterpartiet Vansbro

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips