Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Självstyrande arbetslag är framtiden inom vården

Annons

Debattartikel tillika Medborgarförslag till Dalarnas Regionfullmäktige och för kännedom till Ludvika Kommunfullmäktige.

Folkkampanjen för sjukvården har länge verkat för ett införande av självstyrande arbetslag, både i kommunal och regional vård. Nya rön ger nu modellen en ännu högre effektivitetsvinst på hela 30 procent. Konceptet har vidareutvecklats av Jos de Blok i Holland. Projektet kallas där Buurtzorg, och modellen har redan spridits till 24 länder. Erfarenheten av modellen börjar alltså bli betydande.

Modellen med självstyrande arbetslag bygger på att föreståndartjänsterna inom vården avskaffas. I stället schemalägger vårdpersonalen själva, de anställer ny personal och arbetar självorganiserat. Viss handledning sker vid behov, men beslutsfattandet decentraliseras.

Resultatet blir höjd vårdkvalitet och kostnaderna minskar med hela 30 procent. Dessutom blir personal mer nöjd med sitt jobb. Patienten bedöms gemensamt, och man använder portabel analysutrustning.

Tyvärr har Dalarnas region liksom Ludvika kommun ännu ej bifallit våra förslag. Är det en ovilja att dela med sig av sin makt och inflytande hos ledande politiker och tjänstemän? De borde tänka på att ju hårdare man styr, desto fler i vården röstar med fötterna och säger upp sig!

Explosionen av chefer och olika slags administratörer tär allvarligt på vårdens resurser, och kraven på onödig betungande dokumentation för vårdpersonalen ökar. De får ofta vårda datorer istället för patienter!

Vårdpersonalen skulle, med vår modell, bli betydligt friare att på ett mer självständigt sätt kunna se hur man bäst ska ta hand om patienten.

I den holländska Buurtzorg-modellen ingår också ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet, den värdefulla kombination, som även vårt sjukvårdsparti föreslår igen.

-Patienten ska kunna stanna hemma med avancerad vård, så länge som möjligt, utan att behöva åka till sjukhuset.

-De sjuka och äldre behöver ses som möjligheter, istället för problem!

Vi behöver få klart fler sängplatser i Dalarna, ny välutrustad medicinsk akutmottagning i Ludvika, och mer resurser till befintliga akutmottagningar. Vi måste även få nya vidareutbildningar till specialistundersköterskor.

Ken Swedenborg, partiordförande (FFS)

Anni Andersson (FFS)

Elnour Ishag Adam (FFS)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips