Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Sjukvården ska "gnetspara" när miljoner går till konsulter

Annons

Kirurgkliniken har haft bemanningsproblem på sköterskesidan med svår platsbrist som följd. Köerna har ökat. Fler tidningsartiklar har skrivits om detta. Oro för Kirurgin i Falun kvarstår. Mejl från oss till Regionstyrelsen har förblivit obesvarade. Därför detta öppna brev.

I april 2018 tillsatte Landstingsledningen en extern konsult från Stockholm som skulle fungera som tillförordnad divisionschef över Kirurgin i Falun och Mora efter att tidigare chef avgått. Divisionschefen har ett övergripande ansvar och svarar inför Landstingsdirektören, Karin Stikå Mjöberg.

Denne konsult har gjort märkliga inhopp i vår verksamhet.

- Beordrat våra kirurgbakjourer (som är endast sju till antalet och som vid behov inställer sig dag som natt/helg för mer avancerad akutkirurgi året runt) att arbeta ännu mer på kvällar och nätter för att motverka köbildning på akutmottagningen. Bakjouren är schemalagd dag före och efter beredskapspass. Med detta nya krav finns alltså en risk för 36 timmars arbetspass för dessa sju bakjourer som delar på beredskapen.

- Förbjudit kliniken att ha kvar två pensionerade överläkare som timvikarier med motiveringen att konsulten anser att deras tjänster varken behövs eller kan försvaras ekonomiskt. Konsulten fullföljde detta beslut trots en utförlig konsekvensanalys som visade att verksamheten inte klarade sig utan dem. Det finns dessutom pensionerade överläkare som fortfarande tjänstgör på många andra kliniker, men dessa har märkligt nog inte berörts.

Under 2018 har ytterligare nio läkare, varav sju specialister, slutat vid kirurgkliniken i Falun. Det står nu klart att kliniken inte klarar sig utan de två pensionerade ”sparkade” kollegerna. De är nu erbjudna att komma tillbaka. Om man efter cirka 40 års tjänstgöring vid kirurgkliniken blir så respektlöst behandlad av ledningen är det kanske tveksamt om man känner sig motiverad.

Konsulten har medverkat till att ytterligare en extern konsult anställts av Landstinget. Dennes uppdrag är att genomlysa verksamheterna vid kirurgklinikerna i Mora och Falun och bilda arbetsgrupper som ska planera kirurgin i Region Dalarna 2028. Den senare konsulten har presenterats för oss som bland annat, en ”gammal vän” till den förste konsulten. Den senare har, inom projektet under hösten intervjuat utvalda sjuksköterskor och läkare. Majoriteten av sjuksköterskorna och läkarna på kirurgklinikerna har dock inte någon gång under projektet fått någon information. Nyligen kallades till ett heldagsmöte med vårdavdelningscheferna. Någon agenda för mötet skickades aldrig ut innan. Under mötet blev kirurgkliniken kallad ”Landstingets buspojkar”. Avdelningscheferna tog givetvis illa upp. De har efter en lång uppförsbacke med svår personalbrist lyckats värva nya sköterskor och kunnat öppna vårdplatser.

Ingen förstod vad projektet hittills resulterat i. Ingen förstod på vilket sätt detta är värdefullt för verksamheterna.

Istället för att informera läkare och övrig personal inom kirurgin kallade de två konsulterna helt nyligen samtliga läkare i Dalarna till ett läkarmöte. Det skulle nu informeras om kirurgiprojektet.

Under 45 minuter presenterades ett antal bilder med diffusa skisser över projektet – samt att det sades att det snart pågått ett år. Ingen i auditoriet förstod planen. Ingen förstod vad projektet hittills resulterat i. Ingen förstod på vilket sätt detta är värdefullt för verksamheterna.

 

Vi på Kirurgkliniken i Falun uppfattade endast ett konkret budskap – att de kirurgiska verksamheterna i Mora och Falun om tio år kommer att se ut ”ungefär som de gör idag”. Med andra ord – så som klinikerna själva har organiserat sin verksamhet.

 Hur kan man slösa med Dalarnas skattemedel på detta sätt?

Vi på Kirurgkliniken i Falun har aldrig uttryckt behov av externa konsulter. De blev inhyrda utan kommunikation med någon medicinskt ansvarig för kirurgin i Falun. Timarvodet för varje konsult är drygt 1600 kronor. Fram till nu har alltså Landstinget lagt ut minst två miljoner och kostnaden fortsätter att stiga under 2019.

 

Sofia Jarl blev nyligen intervjuad i media med anledning av Regionstyrelsens sparbeting. Hennes uppfattning var att sjukvården bland annat ska ”gnetspara” sju miljoner.

Ur vårt perspektiv är detta rent oförskämt. Kärnverksamheterna ska ”gneta” samtidigt som ledningen har anställt dyra externa konsulter som hittills inte kunnat redovisa något begripligt resultat trots snart ett års arbete. Det enda de åstadkommit är oro och oreda.

Hur kan man slösa med Dalarnas skattemedel på detta sätt?

 

Birgitta Runström,

Gunilla Christenson,

Helgi Örn Johannsson,

Kristina Jennische,

Maria Annerbo,

Anna Oksvold,

Elin Gullberg-Bohlin,

Diana Ly

Samtliga är verksamma som läkare vid Kirurgkliniken, Falu lasarett

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons