Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sjukvården ska vara möjligheternas arbetsplats

Sjukvårdens anställda måste få ett hållbart arbetsliv, hela yrkeslivet. Plånboken är inte allt, men den är viktig. Tio gångers erfarenhet ska ge dubbelt så hög lön.

Löneutvecklingen för arbetsterapeuter, dietister och logopeder är på sina håll en flatline. Den erfarna sjuksköterska som handleder en nyanställd kollega tjänar ofta mindre än sin adept. Socialstyrelsen konstaterar att "de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga". Människor med CSN-skuld, småbarn och bostadslån drar sig säkerligen för att gå en utbildning som kommer att ta många år att tjäna in efteråt. Allt detta är helt oacceptabelt. Den sjuksköterskebrist som försvagar vårt gemensamma skyddsnät beror på ett långvarigt jämställdhetsproblem som måste få ett slut. Kvinnoyrkenas ekonomiska villkor är en av våra huvudfrågor. Vi har förhandlat med regeringen om betald specialisering för fler, men det är bara en del av lösningen.

Det är extra viktigt för kvinnor att byta jobb i offentlig sektor

En rapport som vi liberaler beställt från Riksdagens utredningstjänst (RUT 2019:1323) visar att jobbyten är extra viktiga för just kvinnor. En kvinna som byter jobb får en högre lönepremie än en man, medan kvinnor som stannar på samma arbetsplats får lägre löneutveckling än män. Det är extra viktigt för kvinnor att byta jobb i offentlig sektor: för kvinnor som bytte jobb mellan 2008 och 2012 var lönepremien fyra procentenheter för tjänstemän i privat sektor, men nästan sju procentenheter för landstingsanställda. Mångfalden i sjukvården är med andra ord avgörande både för patienter och anställda. Den släpper vi aldrig.

Samtidigt måste staten stärka möjligheten till god löneutveckling för den som stannar kvar hos samma arbetsgivare. Hög personalomsättning går ju direkt på tvärs mot viktiga målvärden i sjukvården - inte minst mot kontinuitet, verksamhetsförtrogenhet och utveckling. Utbildning och kompetensutveckling måste helt enkelt löna sig bättre.

Det är dags för individuell lönesättning på riktigt i sjukvården. Kompetens ska löna sig. I förhandlingar med regeringen fick vi igenom 100 miljoner kronor i statsbudgeten till karriärtjänster för specialistsjuksköterskor. Men vi vill mer, och vi ger oss inte.

I Liberalernas Sverige ska en nyutexad välutbildad kvinna gå till jobbet och märka att den mest erfarna med samma utbildning tjänar dubbelt så mycket som hon själv. Hon ska veta att hon själv kan nå dit. Sjukvården ska vara möjligheternas arbetsplats. Det är vårt mål.

Juno Blom

partisekreterare (L)

Lina Nordquist

sjukvårdspolitisk talesperson (L)

Bo Brännström

regionråd, Dalarna (L)

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips