Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Ska vi fortsätta vara ett innovativt land måste upphovsrätten värnas

Ska vi fortsätta vara ett kreativt och innovativt land är det viktigt att bevara och utveckla incitamenten för innovatörer, kreatörer och företagare att skapa värden på den digitala arbetsmarknaden. Detta kräver att upphovsrätten värnas. Annars riskerar vi att människor tvingas söka sig bort från dessa yrken, skriver debattören.

Annons

Vi svenskar har en motsägelsefull inställning till upphovsrätt. Enligt EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO uppger hela 99 procent av svenskarna att upphovsrätt är en viktig förutsättning för att innovatörer, kreatörer och företagare ska få betalt för sitt arbete. Samtidigt visar en SIFO-undersökning att 61 procent av svenskarna tycker det är okej att streama eller ladda ned material på nätet utan upphovsmakarens godkännande.

Denna diskrepans innebär ett stort hinder för att säkra Sveriges framtid som ett kreativt och innovativt land. Digitaliseringen har möjliggjort att vi kan ta del av upphovsrättsligt skyddade verk och innovationer som aldrig tidigare. Dessa och andra immaterialrätter såsom patent-, varumärke- och designskydd, innebär ofta stora värden för enskilda och företag. Bara i Dalarna ansöktes det 2016 om 147 varumärkesskydd och 9 designskydd.

LÄS OCKSÅ: Populärt med namnbyte • Ökning av antalet i Dalarna • "Kan stärka identiteten"

Samtidigt blir det svårare för upphovsmakare att bestämma hur deras verk används och sprids. Detta försämrar möjligheten att få ersättning för det arbete man lagt ner i en tid då allt fler upphovsmakare och innovatörer ska försörja sig på det som delas på digitala plattformarna.

Ska vi fortsätta vara ett kreativt och innovativt land är det viktigt att bevara och utveckla incitamenten för innovatörer, kreatörer och företagare att skapa värden på den digitala arbetsmarknaden. Detta kräver att upphovsrätten värnas. Annars riskerar vi att människor tvingas söka sig bort från dessa yrken.

LÄS OCKSÅ: Moraföretag visar att man kan skydda sig bättre och billigare än med patent

Vad kan göras för att stärka upphovsrätten? I samma SIFO-undersökning som nämndes ovan uppger 48 procent av svenskarna att det är svårt att veta vilka sajter som har fått upphovsmakarens tillåtelse. Det är med andra ord svårt att veta vad som får delas eller vilka sajter som är lagliga, och vi tror att det måste bli lättare att välja lagliga alternativ.

Regeringen har gett oss, tillsammans med Statens Medieråd, i uppdrag att värna upphovsrätten i den digitala miljön. Detta inkluderar bland annat att öka intresset för att använda lagliga alternativ, samt att göra det lättare att hitta och välja dessa.

Vi arbetar därför med att göra upphovsrätten tydlig ur två perspektiv: vilka rättigheter vi själva har när vi skapar text, bild och ljud, och vilka skyldigheter vi har för att andra kreatörers rättigheter ska respekteras.

Om vi lyckas med detta kommer innovatörer vilja fortsätta bidra med sin kreativitet. Det gör i sin tur att Sverige kan fortsätta vara ett ledande innovationsland i en tid då det mesta finns några knapptryck bort.

Susanne Ås Sivborg

Generaldirektör, Patent- och registreringsverket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons