Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skogsavverkning drabbar många djurarter

Skogsavverkning lämnar inte bara en sargad natur efter sig, den drabbar många av de djurarter som lever där. Deras livsutrymmen krymper och förstörs av människan. Även i områden där fridlysta djur som vargen valt att slå sig ner och leva i, skövlas utan minsta eftertanke, eller finns där ibland en baktanke?!

Sverige är nog i topp på minst orörda skogar

Oavsett vad man tycker om kalhyggen så är det ett faktum att det största hotet mot de rödlistade och hotade arterna är just avverkning enligt dagens intensiva skogsbruksmetoder. I synnerhet som cirka 200 000 hektar avverkas varje år. Att artskyddsbestämmelserna i EU:s naturvårdsdirektiv, art- och habitatdirektivet samt fågeldirektivet (som förövrigt har varit gällande i Sverige sedan mitten av 90-talet), efter drygt 20 år har börjat tillämpas vid skogsbruksåtgärder först senare tid - är märkligt. Detta genom artskyddsförordningen.

Artskyddet är ett förbud som sätter ramar för markanvändningen. Äganderätt betyder inte per definition att man har en fri förfoganderätt. Rätten begränsas genom regelverk, och brukande av skog måste ske lagligt i enlighet till rådande miljölagstiftning. I år har 0,013 procent (åtta stycken) av alla avverkningsanmälningar inneburit ett förbud enligt artskyddsförordningen. Skogsstyrelsen tar årligen emot cirka 60 000 anmälningar om avverkning. Nu är det skogsavverkning med bullrande maskiner på Mollstabergs ägor i Gnesta. De odlade gran och tallåkrarna är mogna att bli virke.

Habitat för vilda djur krymper över hela världen men Sverige är nog i topp på minst orörda skogar. Har vi glömt naturvärden och de vilda djuren? För dem är skogen ett hem. Vi kan inget göra mot överheten och penningbegäret. Stora markägare tycks göra vad de vill. Det gäller stora arealer och därmed stora pengar. Molstabergs säteris historia med attackerade får från tilliggande Sjundareviret har varit en nagel i ögat under en längre tid, får så väl de som är för eller emot varg i våra skogar. Nu skräms vargarna av oljud i skogen och flyr mot bebyggelse och lugnare områden. Och mot Molstabergs säteri. Nästan episkt.

Risken är överhängande att vargarna kommer att anses för närgångna, men vad ska vargarna göra? En trolig effekt är att det kan komma att leda till skyddsjakt på vargarna. För att de i steg ett blev skrämda från sitt hem i skogen av människans avverkningsmaskiner.

En del vill skrämma vargarna bort från bebyggelse med alla möjliga medel vilket i sig är en bra tanke men behöver organisation så det inte istället blir värre än vad det redan är. Motparten, det vill säga en riksbekant nollvision när det gäller varg, får i tv-intervju uttrycka sin "oro".

Finns det inga gränser för hur vansinnigt människans framfart påverkar vår natur, den som vi älskar och värnar om? Eller hur var det?

Robin Andersson

Revolution Rov

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips