Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skrämmande faktaförnekelse av SD Dalarna

”Vi människor kan inte påverka klimatet”, det var budskapet flera talare från Sverigedemokraterna när energi- och klimatstrategin ”Dalarna 2045” debatterade i Regionfullmäktige den 19 november.

SD:s argument var att jordens utsläpp av växthusgaser styrs av vulkanutbrott och solens strålning. Slutsatsen var att vi (människor) inte kan påverka klimatet och därmed är åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser ointressanta.

Låt oss granska detta påstående, stämmer det?

Det stämmer att solfläckarna varierar med en periodicitet på 10-15 år. Det syns som krusningar på temperaturmätningarna, men kan inte förklara att det blivit en grad varmare på hundra år. Vulkaner skapar i samband med utbrott stora utsläpp av växthusgaser. Det har skett under hela mänsklighetens historia och på den punkten har SD rätt. Dessa utsläpp kan vi människor inte påverka.

Hela 99,94 procent av forskarna är överens om att det är mänskligheten som ligger bakom klimatförändringarna

Genom att gå igenom över 54 000 artiklar mellan år 1991 och 2015 kom forskaren James Powell fram till att hela 99,94 procent av forskarna är överens om att det är mänskligheten som ligger bakom klimatförändringarna. Den tidigare siffran på 97 procent, som räknades ut 2013.

SD:s påstående ska därför ställas mot i hela den vetenskapliga forskningen. Det är skrämmande att regionfullmäktiges 3:e största parti har en sådan total faktaförnekelse. Det är farligt när förtroendevalda på lösa grunder förkastar väldokumenterade vetenskapliga slutsatser.

Werner Hoyer, chefen för Europeiska investeringsbanken sa nyligen ”Klimatet är den största politiska frågan i vår tid. Forskarna har beräknat att vi nu är på väg mot 3-4 graders uppvärmning mot slutet av århundradet. Om det händer kommer stora delar av vår planet bli obeboeliga, med förödande konsekvenser för människor världen över”.

Banken kommer från slutet av 2021 stoppa finansiering av fossila energiprojekt. Framtida investeringar ska påskynda ren energiinnovation, energieffektivisering och förnybar energi.

Vi vill ha svar på om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson delar SD Dalarnas faktaförnekelse?

Kerstin Lundh,

Mursal Isa,

Jonas Åsenius,

Maj Ardesjö,

Aron Knifström

Samtliga regionpolitiker för Miljöpartiet de Gröna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips