Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skyddsombuden är viktigare än någonsin

Aldrig någonsin i historien har skyddsombuden varit viktigare än idag. I vårt land utför man 5000 heltidstjänster i vad vi kallar skyddsarbete med ombud som i det flesta fall är utsedda av löntagarkollektivet på arbetsplatsen. Dessa ombud samverkar idag med sina respektive arbetsgivare kring avtal samt med lagstiftningen som grund. Ändå saknar cirka 100 000 företag skyddsombud trots att de enligt lag är skyldiga att utse ett sådant.

Det är naturligtvis sorgligt att läsa tidningen och konstatera att vi varje år slår nytt rekord i antalet dödsfall på den svenska arbetsmarknaden

Varför är då skyddsombuden viktigare än någonsin? Det är naturligtvis sorgligt att läsa tidningen och konstatera att vi varje år slår nytt rekord i antalet dödsfall på den svenska arbetsmarknaden.

Dödsfallen är toppen på ett isberg. De som skadar sig för livet av olycka eller utslitning får färre rubriker. Förra året dog 50 personer på sin arbetsplats och i år är vi redan uppe i 38 stycken. Utanför denna statistik har vi ett stort mörkertal som inte syns, de som väljer att ta sitt liv på grund av sin arbetsmiljö på företaget där man jobbar. Just den sistnämnda är långt mycket större än de som enligt statistiken avlider på sitt jobb. Här är det specifikt viktigt med skyddsombud som verkar på samma arbetsplats där man träffar sina kamrater varje dag och kan notera både psykisk ohälsa samt eventuella problem med någon form av missbruk. Denna grupp skulle naturligtvis öka om utomstående organisation än kamraterna på arbetsplatsen tar över uppdraget att bringa ordning på den svenska arbetsmarknaden.

Den sista parametern som skyddsombuden kämpar med är alla oseriösa företag som på ett osunt sätt konkurrerar om arbetet i vårt land. Det haglar rapporter från polisen, ekobrottsmyndigheterna, arbetsmiljöverket, och arbetsförmedlingen om en pågående handel av människor som används i rena slavkontrakt och brottslighet i lockelsen av ett uppehållstillstånd. Naturligtvis måste denna handel upphöra om vi inte skall få flera hundra dödsfall per år. Det är därför oerhört viktigt att skyddsombuden så långt det går är knutna till den kollektivbärande organisation på respektive arbetsplats. De självutnämnda arbetarpartierna som försöker ändra den ordningen kopierar svenskt näringsliv rakt av och vill undvika att medarbetare tillsätter de viktigaste ombuden. Rimligast hade varit att vi hyllar alla våra skyddsombud både lokala och regionala för det viktiga arbete de utför istället för att påstå att hela organisationen måste göras om.

Jussi Nieminen Jusola, LO fackens ordförande i Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips