Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slopa avloppen för att minska algblomningen

Anders Mårtensson, vd för VVS-Fabrikanternas Råd, har alldeles rätt i att bättre avlopp kan minska algblomningen, som han skrev i Dala-Demokraten den 10 juli.

Det allra bästa är att helt slopa toalettavloppen, vilket ett flertal innovatörer har visat att är tekniskt möjligt, till exempel med torra, komposterande toaletter alternativt snålspolande vakuumtoaletter, där bajs och kiss samlas upp i en tank som körs till en anläggning för hygienisering och blir värdefull gödsel.

Mårtensson har dock helt fel i att införande av avloppsdeklarationer för små avlopp skulle lösa problemet med övergödning. För det första så svarar de små avloppen för endast nån procent av fosforn som orsakar övergödning och algtillväxt. De kommunala avloppen svarar för minst tio gånger större mängder fosfor, dels genom att de kommunala reningsverken inte kan rena bort all fosfor, dels genom att helt orenat avlopp släpps ut när reningsverkens kapacitet överskrids, till exempel vid häftiga regnskurar.

Flera domslut från Mark- och miljödomstolen, nu senast det med Anders Solvarms utsläppsfria toalettlösning i Vänersborg, visar att det är lagarna och domstolsprocesserna som måste ändras för att miljövänliga toalettlösningar ska kunna införas i Sverige. Detta istället för ytterligare en pålaga i form av avloppsdeklarationer är vad som krävs för att ge småhusägarna förutsättningar att ta ansvar för sina avlopp och därmed minska samhällets miljöbelastning.

Lars Hylander

Docent i miljöanalys

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips