Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Slopat stöd blir förödande för folkhögskolornas musikutbildningar

Sedan 70-talet har det växt fram ett stort utbud av ett-och-tvååriga musikutbildningar vid folkhögskolorna i Sverige. Musikutbildningarna har fått och har en avgörande del i det svenska musiklivet, för landets omfattande musikexport och som förutbildning för högre studier inom musik och kultur. De flesta som är aktiva inom svenskt musikliv har en direkt eller indirekt koppling till dessa musikutbildningar.

Utformningen på folkhögskolornas musikutbildningarna över landet skiljer sig åt och utbudet i sig bäddar för mångfalden inom musiken och ett etablerat kontaktnät över landet.

Många av de studerande fortsätter till högre musikstudier eller går direkt till att arbeta med musik. Andra väljer att ha musiken vid sidan om som ett kulturellt bildande, hälsobringande, meningsfullt och, för många, livsviktigt intresse.

Musikutbildningarna på folkhögskolorna utgör också en viktig pusselbit i samverkan med andra kurser. Folkhögskolorna har ett helhetstänk där mötet mellan människor ligger i fokus vid sidan av studierna vid den valda kursen. Musiken fungerar ofta som motivation och som en ingång i den svenska kulturen.

Just nu ligger det ett förslag från regionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne att slopa det stöd till folkhögskolorna som gör det möjligt att studera utanför den egna regionen. Enligt den utredning som regionerna beställt motiveras beslutet om slopat stöd med att den nuvarande modellen är administrativt krävande och ekonomiskt oförutsägbar.

Ett riksintag över regiongränserna är helt avgörande för musikutbildningarnas roll för människors studier och framtid

Alternativet som är på förslag är att regionen själv bekostar de studerande även om utredningen visar att endast fyra procent av de som avslutar en kurs i annat län än hemlänet väljer att stanna kvar och använda sin kunskap på denna plats. (83 procent återvänder till det ursprungliga hemlänet, 13 procent till annat län).

Ett riksintag över regiongränserna är helt avgörande för musikutbildningarnas roll för människors studier och framtid. Slopad ersättning skulle därmed få förödande konsekvenser för musikutbildningarna. Varje folkhögskola har sin egen kulturella prägel som byggts upp under decennier och motsvarigheten till utbudet av musiklinjer finns inte i någon av de enskilda regionerna.

Att studera på folkhögskola innebär för många ett steg ut i vuxenvärlden med boende utanför hemorten kombinerat med ett fokus på kreativ utveckling som många gånger leder vidare ut i arbetslivet. I rådande krissituation kommer folkhögskolorna kunna ha en nyckelroll för de som kommit utanför arbetslivet. Där har de kulturella uttrycken och musikutbildningarna över hela landet en avgörande roll för många.

Anton Leanderson-Andréas

Sjöviks folkhögskola

Jonas Nilsson

Sjöviks folkhögskola

Loïc Dequidt

Skurups folkhögskola

Johan Hallström

Skurups folkhögskola

Anders Vestergård

Fridhems folkhögskola

Karin Hans-Ers

Bollnäs folkhögskola

Mattias Windemo

Bollnäs folkhögskola

Pär Lilja

Nyköpings folkhögskola

Mats Nilsson

S:t Sigfrids folkhögskola

Sara Wåhlin

S:t Sigfrids folkhögskola

Per-Ingvar Reuter

Sundsgårdens folkhögskola

Mats Hallberg

Gotlands folkhögskola

Eva Rietz

Glimåkra folkhögskola

Anneli Strindberg

Åsa folkhögskola

Per Eckerbom

Lunnevads folkhögskola

Anna Englund Bohm

Lunnevads folkhögskola

Leif Segerberg

Lunnevads folkhögskola

Malin Huuva

Kalix folkhögskola

Kenneth Berrio García

Liljeholmens folkhögskola

Pär-Anders Zetterberg

Ingesunds folkhögskola

Magnus Werner

Wiks folkhögskola

Ingela Linde

Wiks folkhögskola

Lucas Jedahlius

Furuboda folkhögskola

Erik Lundström

Framnäs folkhögskola

Olof Lövmo

Oskarshamn folkhögskola

Karin Öhman

Oskarshamn folkhögskola

Antti Ojala

Geijerskolans folkhögskola

Magnus Eriksson

Sommenbygdens folkhögskola

Marcus Eklund

Birka folkhögskola

Helén Lundquist-Dahlén

Härnösands folkhögskola

Stig Erik Nerman

Kävesta folkhögskola

Christer Brodén

Ljungskile folkhögskola

Helena Insulander

Ågesta folkhögskola

Martin Åsander

Bromma folkhögskola

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips