Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta attackera arbetsförmedlingen

Moderaterna och alliansen går för närvarande ut hårt i massmedia och debatterar för arbetsförmedlingens (AF) nedläggning, livligt påhejade av ett femte parti. Så också i Dala-Demokraten där Ulrik Bergman och tidigare arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson drar sitt strå till stacken.

LÄS HÄR: Moderaterna: "Lägg ner arbetsförmedlingen"

Man säger bland annat att arbetsmarknaden blir mer tudelad och att arbetsgivarna inte hittar arbetskraft. Detta tas som incitament för att arbetsförmedlingen skall läggas ned. I själva verket är det ju så att arbetsmarknaden idag går mycket bra. Det finns inte de kvalificerade kompetenser till förfogande som många arbetsgivare vill ha.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Det fanns en arbetsförmedling som fungerade"

De har jobb!! Det är väl bra? Detta har ju också gjort att grupper som idag står längre från arbetsmarknaden har ökat i andel. Behöver det utbildas fler inom vissa yrkesområden så äger ju kommunerna och utbildningsaktörerna den bollen.

Att i denna konjunktur erbjuda privata aktörer att matcha de som står nära arbetsmarknaden är ju att ge bort pengar till näringslivet! De kommer att få jobb ändå. Det som skulle behövas är fler som jobbar med de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det vi idag har för dessa grupper är bland annat anställningsstöden till personer som är särskilt utsatta. Arbetsförmedlingen utbildar och rustar nu organisationen för att ännu bättre svara upp mot dessa ökande behov.

LÄS OCKSÅ Ledare: "Stoppa jakten på de arbetslösa"

Man påstår att AF har dåliga resultat.Etableringsuppdraget tillbaka till kommunerna är en annan välkänd devis. Arbetsförmedlingen har nu haft detta nygamla uppdrag sedan 2010. Över 30 procent av dem som lämnar etableringen gör det till arbete eller egenfinansierad utbildning. Det är ett bra resultat som bara blir bättre och bättre. Låt det vara.

Omsättningen till arbete bland de utomeuropeiskt födda ökar hela tiden. Sedan sommaren har omsättningen legat på samma höga nivåer som omsättningen totalt och under flera månader över den totala omsättningen från arbetslöshet till arbete.

Omsättningen till arbete bland de utomeuropeiskt födda ökar hela tiden. Sedan sommaren har omsättningen legat på samma höga nivåer som omsättningen totalt och under flera månader över den totala omsättningen från arbetslöshet till arbete. Dessa personer är i de flesta fall tidigare deltagare inom etableringsuppdraget. Kommunen kom aldrig upp i dessa siffror under de år som de hade ansvaret.

LÄS OCKSÅ Debatt: "Ta till vara nyanländas kompetens"

Om vi tar arbetsmarknadsutbildningen som ett annat exempel, så sjönk andelen från mellan 80-90% i jobb efter utbildningen till ca 20 %, under förra regeringens styre. Detta berodde inte på arbetsförmedlingen utan på politiska detaljbeslut som bestämde vilka som skulle få gå utbildningarna. Det gick från att vara ett verktyg för att skaffa kompetens till företag till att sysselsätta dem som varit inskrivna lång tid.

Låt arbetsförmedlingen vara en arbetsförmedling. Vi är bäst rustade för detta med vår rikstäckande organisation med god lokalkännedom och ett högt förtroende hos våra arbetsgivarkunder. Arbetsgivarna är våra vänner!

Ja, vi håller nu på att avskaffa den av många hatade, av alliansen införda, sysselsättningsfasen. Men vi sänder inte hem några till sofforna.Debattörerna säger också ” I stället för att staten ska fortsätta pumpa in skattepengar i en myndighet…” så skall detta ut till privata entreprenörer. I dag går cirka 30 miljarder av budgeten till försörjning av personer med a-kassa eller aktivitetsstöd och cirka 40 miljarder till köp av tjänster från kompletterande aktörer (företagare) eller till företagsstöd vid anställningar. Skall ni ta bort stödet till de arbetslösa eller till de redan idag många privata aktörerna och arbetsgivarna? Låt arbetsförmedlingen vara en arbetsförmedling. Vi är bäst rustade för detta med vår rikstäckande organisation med god lokalkännedom och ett högt förtroende hos våra arbetsgivarkunder. Arbetsgivarna är våra vänner!

LÄS OCKSÅ Insändare: "Jobbiga möten med arbetsförmedlaren"

A-kassan fattar idag beslut om a-kassan och eventuella sanktioner. Låt dem då också ha kontrollfunktionen. De kontrolluppgifter som idag ligger på AF är alldeles för tidskrävande och borde minskas. Dessa uppgifter skapar stress och orimlig arbetsbörda. Det vet jag genom otaliga personal/utvecklingssamtal. Jag har aldrig träffat på någon som sökt sig till AF för att man vill kontrollera människor i en utsatt situation!

LÄS OCKSÅ Ledare: "De arbetslösa sätts dit, fuskarna går fria"

Vill Sveriges riksdag avskaffa arbetsförmedlingen så blir det ju så. Det har ju tidigare kommit fram att de kontakter mellan alliansen (M) och SD som varit, bland annat gällt arbetsförmedlingen. Jag är övertygad om att det är dessa kontakter som ligger till grund för dessa politiska utspel om arbetsförmedlingen.Kanske dags att byta namn på ”Alliansen för Sverige” till ”Aliens för Sverige.”

Per-Åke Persson, 23 år som AF-Chef

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel