Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sluta upp att straffa palestinierna

I mitten av juli lämnade FN:s specielle rapportör om Palestina, professor Michael Lynk, sin årliga rapport om de ockuperade palestinska områdena till FN;s råd för mänskliga rättigheter.

I korthet konstaterar rapporten att förtrycket och den ständigt pågående bestraffningen av den palestinska befolkningen fortsätter - och förvärras. Det handlar om saker som avspärrning av områden - inte minst Gaza - med begränsning av rörelsefriheten, förstörelse av hem och egendom, återkallande av uppehållstillstånd, indragna bidrag, beslagtagande av döda palestiniers kroppar för att förhindra begravningar, och mycket annat.

Dessa åtgärder drabbar framför allt människor som inte är misstänkta för eller gjort sig skyldiga till något brott - och utgör således en form av kollektiv bestraffning förbjuden enligt internationell lag. Att israeliska domstolar i många fall godkänt åtgärderna visar dessutom att landets rättssystem inte klarar att upprätthålla sina skyldigheter - och alltså behöver hjälp av det internationella samfundet för att garantera rättssäkerhet för alla drabbade.

"Liksom tortyr finns det inga som helst tillåtna undantag vad gäller användande av kollektiv bestraffning i lag", konstaterar professor Lynk i sin rapport - som avslutas med krav på det internationella samfundet att "vidta alla åtgärder, inklusive motåtgärder och sanktioner, nödvändiga för att säkra Israels respekt för sin plikt under internationell lag att avsluta ockupationen".

Kravet på upphörande av kollektiv bestraffning har, utöver av FN-rapportören, framförts även av bland annat FN:s Höga Kommissionär för Mänskliga Rättigheter, den tidigare chilenska presidenten Michelle Bachelet, den Internationella Röda Korskommittén (ICRC) och andra - liksom i den "Universella Periodiska Översynen (UPR) av Israel utförd av flera FN-stater.

Trots detta har inte mycket hänt och EU, som bland annat är Israels största handelspartner, har - utöver till intet förpliktande uttalanden - inte lyckats komma upp en enda liten sanktion eller annan åtgärd för att förändra situationen. Tvärtom inleder man hela tiden nya nära samarbeten med Israel - senast nu i sommar inom flygtrafik, turism och vetenskap.

Gunnar Olofsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips