Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Smittskyddslagen behöver uppdateras

Corona visar i dystra staplar vad som händer när vi saknar vaccin mot en dödlig smitta. Ändå ropar vaccinmotståndarna nu på ett stopp för EU-gemensamt vaccinationskort och vill stoppa ett dyrbart coronavaccin, vilket SVT:s Utrikesbyrån rapporterat om. De vill helt avveckla Sveriges barnvaccinationsprogram. Vi säger Nej till antivaxx-rörelsens idéer.

Vaccination är omtanke. Vi vaccinerar oss inte bara för vår egen skull, utan också för att skydda de som är för små för att vaccineras eller har för skört immunförsvar. Därför bör normen vara att vi vaccinerar oss själva och våra barn.

Valet att inte vaccinera sig borde kunna få konsekvenser. Om jag väljer att inte vaccinera mina barn, då ska det inte gå ut över de som inte själva kan välja.

Sveriges kommuner borde kunna hänvisa ovaccinerade barn till en annan skola eller förskola, om det behövs för att skydda immunsvaga barn eller lärare

Sveriges kommuner borde kunna hänvisa ovaccinerade barn till en annan skola eller förskola, om det behövs för att skydda immunsvaga barn eller lärare. Min frihet måste sluta där andras frihet börjar. Vi vill också säkra att medarbetare i vården är skyddade och skyddar andra. Smittskyddslagen behöver uppdateras, så att sjukvården kan kräva av medarbetare att de kostnadsfritt vaccineras mot vissa luftburna infektioner, vare sig de flyttar sängar, städar eller vårdar sjuka människor. Ingen ska av misstag bli smittbärare, vare sig på på en avdelning med nyfödda, en vårdcentral eller en cancerklinik.

Om vi hade haft ett vaccin mot covid-19 hade världen sett annorlunda ut idag. Vacciner bygger på att vi alla hjälps åt, men antivaxxarnas skräckpropaganda riskerar att ge oss följdsjukdomar till inbillningssjuka. Faktiskt dödliga sådana.  

Lina Nordquist

riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L) Barbro Westerholm,

riksdagsledamot, folkhälsopolitisk talesperson (L)

Bo Brännström,

Regionråd, (L) Dalarna

Svante Parsjö,

ersättare Regionsstyrelsen och ordinarie Regionsfullmäktigeledamot, (L), Dalarna

Jörgen Öhrström,

ersättare Regionfullmäktige, (L), Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips