Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Socialdemokraternas innerstadspolitik saknar förankring i Dalarna"

Annons

Medlemmar i Falu Arbetarekommun går i hårt angrepp mot Januariavtalet (JA) och det undermåliga budgetarbete det frambringat. Förståelsen för detta är bred hos SAP:s medlemmar runt om i landet och även hos andra grupper som ser hur det ena budgetförslaget efter det andra skapar större och större ojämlikhet.

Säkerligen finns det ett spel bakom detta som den socialdemokratiska klubben Reformisterna är med på ett hörn. Reformisterna har som bekant ett starkt fäste i just Dalarna. Förmodligen för den starka arbetarkultur som präglar SAP i Dalarna, men också för den landsbygd och län Dalarna är.

Självklart kommer kritiken mot Januariavtalet som en naturlig följd av en missriktad politik inom det egna partiet

Det är inte enbart av den egna politiken som socialdemokrater känner sig desillusionerade. Felet ligger också i att storstadspragmatik och innerstadsretorik saknar förankring, tydlighet och rörelse i landsbygden. Men även det faktum att ingen arbetare i dessa sammanhang har fått föra sin talan till det politiska beslutsrummet.

Skattelättnader och bidrag för de redan rika, inskränkningar på arbetslagar, exploatering av den gemensamma välfärden och det ständigt återkommande tramset med privatisering, nu senast Arbetsförmedlingen, skapar slitningar inom den egna gruppen och förstör framtiden för ett krafttag inom SAP som deras medlemmar efterlängtat efterlyser. De vill slippa känslan av inte ha någon egen vilja och slippa ligga så långt till höger att identiteten för partiet faller ihop.

Reformisterna skapar ett utrymme för de som vill se en vänsterpolitik inom SAP, men jag är skeptisk till att det är fruktsamt i längden. Historiskt sett så skapar det partisplittring och i många fall mer konflikter än ren politisk framgång.

Vänsterpartiet lämnade SAP redan 1917 som en följd av många års inre strider mellan socialdemokrater och det som idag är SSU.

Vänsterpartiet bygger nu en stark väljarbas bland annat hos ungdomar och andra som vill se en progressiv vänsterpolitik i debatten. Och många gånger har SAP och V haft starka och framgångsrika samarbeten, såväl som på riks- som på kommunal nivå. Inte minst för de gemensamma nämnarna jämlikhet och solidaritet.

Vänsterpartiet hotade för en tid sen med att fälla en minister för att få stopp på ett vansinnigt politiskt projekt. Många socialdemokrater var förbannade, men många andra var glada att Vänsterpartiet tordes dra i bromsen. Så självklart kommer kritiken mot Januariavtalet som en naturlig följd av en missriktad politik inom det egna partiet.

Rikard Rudolfsson

ordförande Vänsterpartiet Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips