Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt/Sören Hellberg (C): "Nej till byggförslaget i Mats Knuts!"

Det detaljplaneförslag som nu är ute för samråd föreslås inrymma flera olika verksamheter, men de gynnar inte varandra. Istället stör de varandra på ett så omfattande sätt att tanken på samlokalisering inte kan förordas.

Att lägga förskoleverksamhet så nära demensboende är helt förkastligt och saknar stöd i forskningen. Det är en stor skillnad mellan ett vanligt särskilt boende och ett demensboende. Dementa har behov av en lugn och tyst miljö vilket inte åstadkoms med 180 barn i direkt anslutning till demensboendet.

Att lägga förskoleverksamhet så nära demensboende är helt förkastligt och saknar stöd i forskningen.

Dementa har ett stort behov av att kunna vistas ute i det gröna på egen hand. Det kommer inte tillgodoses för dem som bor en trappa upp och behöver hiss och ledsagare för att gå ut. Det finns inte personal så att de kan komma ut. Därför ska boendet bara ske i ett plan. Nej till förslaget att bygga i två plan.

I det första planförslaget hade trygghetsboendet placerats i en egen huskropp, separat från övriga byggnader. Nu ligger det som en integrerad del och det tror jag inte kommer att tilltala dem som ska bo där. Notera att trygghetsbostäder är ett vanligt eget boende, men där krav på tillgänglighet är något högre än i ett vanligt boende. Men det är definitivt inget institutionsboende.

Jag är mycket kritisk till att man i de förslag som presenterats enbart arbetat med tvåplanslösningar. Jag efterfrågade vilken evidens som fanns för att bygga i flera plan, då vi uppfattat att man under många år lyft fram att närheten till utevistelse i naturen är en mycket viktig funktion.

Hessegården byggdes med dessa förutsättningar och de omdömen som vi fått under åren visar att det har varit väl fungerande. I tv programmet Vetandets värld redovisade forskarna hur viktig grönskan och inte minst skogen var för god hälsa. Att vistas i skogen kan ersätta mediciner i större omfattning än vad man tidigare trott.

Närheten till utevistelse och att man på egen hand kan gå ut och in är därför viktig och ett krav som vi måste ställa när vi bygger nytt. Att bygga i två plan innebär att de som bor på andra våningen inte ges den möjligheten att själv bestämma när man vill gå ut.

Det argumentet bemöttes med att personal får följa med.

Man har helt missat den smittrisk som finns och som för äldre är annorlunda än för barn

Med den brist på personalresurser som finns och den ökande kostnaden ser vi inte detta som ett alternativ.

Yngve Gustavsson, professor i geriatrik i Umeå, känd från TV-programmet Världens bästa äldreboende tog i sitt föredrag i Forum Kvarnsveden under Anhörigveckan upp olämpligheten av att samlokalisera så som vår plan föreslog. Man har helt missat den smittrisk som finns och som för äldre är annorlunda än för barn och friska vuxna.

Borlänge behöver ett äldreboende för dementa som ger förutsättningar för bästa möjliga boendemiljö och omvårdnad. Då kan vi inte ha lägre ställda krav än de vi har idag i Hesse. Därför anser jag:

- Att planen enbart ska tillåta uppförande av demensboende, dagverksamhet för dementa och lokaler för hemtjänst

- Att demensboende sker i ett plan

- Att trygghetsboende byggs i separat huskropp eller i första hand separat i mera centralt läge i stan

- Att förskolan uppförs på annan tomt.

Sören Hellberg (C), ledamot av omsorgsnämnden Borlänge

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips