Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa gas- och oljeutvinning i Siljan

Ett nationellt förbud mot utvinning av fossila bränslen sätter inte bara stopp för flera klimatfientliga projekt i landet, det vore också en signal om att den fossila epoken är över, skriver debattörerna.

Den största orsaken till mänsklig påverkan på klimatet är förbränning av fossila bränslen. Inga nya fossila resurser kan öppnas för exploatering utan att riskera tvågraders-gränsen för vad planeten tål. På spel står människors bostäder, försörjning och liv.

LÄS OCKSÅ: WWF: Lev klimatsmart så vi har en planet att lämna över

Att företaget Igrene då vill utvinna gas kring Siljan är märkligt. Igrene blir energi baklänges och nog är det ett bakåtsträvande företag. Redan 2015 hävdade företaget i ett pressmeddelande att det fanns 0,5 till 1 miljard m3-gas i Siljans berglager och att denna gas sannolikt fylldes på kontinuerligt! Detta är helt emot vedertagen vetenskap. Fossil gas är ändlig och ”fylls på” efter miljontals år.

Men med anledning av att regeringen nu gett Sveriges geologiska undersökning (SGU) i uppdrag att utreda införandet av ett förbud mot landbaserad utvinning av olja och gas i hela landet, hävdar Igrene att de ”prospekterar efter icke fossil gas och olja i Siljansringen”.

LÄS OCKSÅ: Striden trappas upp om Siljansringens rikedomar

Detta kan stoppas. För några år sedan bidrog ett nätverk mot skiffergas till att Shells planerade borrningar i Skåne stoppades. Ett förbud har även politiskt stöd av till exempel den moderata kommunordföranden i Mörbylånga på Öland som länge kämpat mot planerna på gasutvinning.

LÄS OCKSÅ: Vi vill samarbeta med Igrene

Ett nationellt förbud sätter inte bara stopp för flera klimatfientliga projekt i landet. Det vore en stark signal till omvärlden - nu är den fossila epoken över!

Mattias Ahlstedt, ordförande Naturskyddsföreningen Dalarna

Christian Tengblad, 350.org

Johan Landgren, författare Olja för Blåbär - Energi, Makt och Hållbarhet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel