Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa licensjakt på varg tills den illegala jakten upphör

Så länge som de ansvariga myndigheterna inte klarar av sin uppgift att få stopp på den illegala jakten på varg, måste man sätta stopp för licensjakten. Arbetet mot den illegala jakten handlar inte om enskilda människors ” privata intresse för vargen”. Det handlar om att försvara demokratiskt fattade beslut om långsiktigt hållbara rovdjursstammar för att bevara biologisk mångfald, skriver debattören.

Det pågår en grov brottslig verksamhet i vårt land som ökar i omfattning, där många oskyldiga blir dödade och som hotar viktiga politiska mål. De ansvariga myndigheterna saknar resurser för att åtgärda problemet och den ansvarige ministern säger om ökad resurstilldelning till dessa myndigheter, så att de klarar sin uppgift, att vi alla har ett ansvar. Han vill ”avskaffa nånannanismen” och trycker på att vi alla har ett ansvar för det här. Många inblandade menar att det råder en undre värld, som myndigheterna inte klarar av att göra något åt. Och ministern tycks inte förstå sitt politiska ansvar.

LÄS OCKSÅ: Obduktioner avslöjar: Stor omfattning av tjuvjakt på varg

Den illegala jakten på varg ökar i omfattning och utgör ett hot mot en långsiktigt hållbar vargstam. Rovdjursspårare kan konstatera att antalet individer i revir decimeras på ett oförklarligt sätt. Bland annat har en för vargstammen genetiskt viktig hanne försvunnit.

Så länge som de ansvariga myndigheterna inte klarar av sin uppgift att få stopp på den illegala jakten på varg, måste man sätta stopp för licensjakten.

Särskilt bekymmersam är situationen i nordvästra Dalarna och i Värmland, där hela revir har försvunnit. Dödade vargar har påträffats i naturen. Förgiftade eller kameraövervakade åtlar upptäcks i skogarna. Vargar som blivit påskjutna med hagel i huvudet eller fått andra skottskador upptäcks i samband med obduktion av skjutna djur under licensjakten. I ett stort glesbefolkat område i Dalarna har rovdjursspårare sett hur nyetableringar av varg ständigt går upp i rök. Vilar det magi över området eller är det helt enkelt illegal jakt, som gör att vargen inte kan etablera sig här?

Hinder för att få bukt med den illegala jakten är en ansvarig minister, som saknar vilja att ge nödvändiga ökade resurser till länsstyrelserna och polisen, de ansvariga myndigheternas bristande resurser för att upptäcka jaktbrott och för att göra ordentliga utredningar om dem och att få dem klara i tid, och jägarorganisationernas ovilja att ta i problemet. Ordföranden för Jägarnas Riksförbund skrev i en insändare under pågående rättegång om jaktbrott att åklagaren borde tas bort från målet. Han håller därmed en livligt omhuldad myt om att åklagare driver mål om jaktbrott av personliga skäl vid liv. Ordföranden för en av Sveriges jägarorganisationer borde känna till att åklagarens arbete styrs av rättegångsbalken. Händelsen kan i alla fall tjäna som ett exempel på jägarorganisationernas inställning till jaktbrott.

LÄS OCKSÅ: Svenska Rovdjursföreningen: Jägareförbundets allmänna uppdrag är en förlegad kvarleva från 1930-talet

För att få bukt med problemet med den illegala jakten på varg måste den ansvarige ministern ta sitt politiska ansvar och ge ökad resurstilldelning till länsstyrelserna och polisen, så att de som begår jaktbrott kan upptäckas, lagföras och straffas.

LÄS OCKSÅ: Rovdjursföreningens förslag skulle drabba hela föreningssverige

Så länge som de ansvariga myndigheterna inte klarar av sin uppgift att få stopp på den illegala jakten på varg, måste man sätta stopp för licensjakten. Det är inte rimligt att bedriva licensjakt på varg så länge som den illegala jakten pågår. Att inställa licensjakten så länge som den illegala jakten pågår kan också vara ett incitament för jägarorganisationerna att ta jaktbrotten på allvar och förstå att de måste bli ett slut på dem.

Arbetet mot den illegala jakten handlar inte om enskilda människors ” privata intresse för vargen”. Det handlar om att försvara demokratiskt fattade beslut om långsiktigt hållbara rovdjursstammar för att bevara biologisk mångfald. Den illegala jakten är inte bara ett grovt brott, det är också ett flagrant övergrepp på demokratin.

Vad säger Sven-Erik Bucht, ansvarig minister för jaktfrågor i regeringen?

Swen Söderman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel