Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stoppa produktion som missleder konsumenterna och skadar vår miljö

Med julhandeln och mellandagsrean bakom om oss går vi med tunga steg in i det som kallats årets fattigaste månad: januari.

Då kan det vara bra att påminna om att konsumtion inte bara drivs av ha-begär och fiffig reklam. Faktum är att många moderna produkter är designade att gå sönder efter en viss tid, och inte kunna repareras, vilket tvingar oss till ständigt nya inköp.

Insändare: Människor i Västafrika dör när vi inte tar hand om vårt eget elektronikskrot

För företagen, framförallt inom elektronikbranschen, är ofta julhandeln ett avgörande tillfälle att sälja sina varor. Därför är det ingen slump att nya modeller och spännande tillbehör till mobiltelefonen lanseras under senhösten.

Vi behöver även en särskild EU-märkning som utgår ifrån hållbarhet och eventuell eko-design.

Det är heller ingen slump att många av oss tvingas köpa nya elektronikvaror oftare än vi vill. Med dagens moderna teknik är det fullt möjligt att tillverka varor med lång livslängd och god hållbarhet. I stället blir det allt vanligare att varor konstrueras med inbyggda defekter.  Mjukvaran går kanske inte längre att uppdatera och designen är utformad så att produkten inte kan repareras.

David Jonstad: Du kan släppa tron på evig tillväxt

Ur företagens synvinkel är detta ett sätt att garanterar fortsatt hög efterfrågan. Men för konsumenten innebär det att varor vi gjort oss beroende av, ständigt tvingar oss till nya inköp och ökad konsumtion. När batteriet i telefonen är trasigt går det inte att byta utan vi måste köpa en ny telefon.

Att på detta sätt tvinga fram en överkonsumtion är inte hållbart. Varken för konsumenten eller för miljön. Nu är det dags att producenterna tar sitt ansvar.

Redan i somras röstade Europaparlamentet fram en resolution om produkters livslängd och hållbarhet. Där finns en rad förslag på åtgärder som skulle öka konsumentens kunskap och minska möjligheterna att tillverka varor som avsiktligen är designade för att gå sönder.

Bland annat kravet på att alla delar som behövs för att produkten ska fungera, ska vara utbytbara och reparerbara. Inte bara av tillverkaren utan även av oberoende reparatörer.

Debatt: WWF: Världens hav är i kris – nu ändrar vi på det!

När det gäller varor som tillverkas inom EU och varor som säljs på den gemensamma inre marknaden, behövs även minimikrav för tålighet och livslängd. Dels för att informera konsumenterna, dels för att skärpa kraven på producenterna.

Vi behöver även en särskild EU-märkning som utgår ifrån hållbarhet och eventuell eko-design.

Få alla debatt från Dala-Demokraten direkt i din telefon, lada ner vår app.

Det sätter inte stopp för diskussionen om hur stort handelns försäljningsrekord bör vara. Däremot är det absolut nödvändigt att vi sätter stopp för den form av produktion som missleder konsumenterna och skadar vår miljö.

Anna Hedh (S), Europaparlamentariker

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel