Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stora skillnader i utbildningsmöjligheter i Sverige

Annons

TCO:s utbildningsindex som jämför Sveriges kommuner i tillgången till utbildning visar på stora regionala skillnader. Man har jämfört tillgången till utbildning inom universitet, högskola och yrkeshögskola på pendlingsavstånd och viktat för söktryck och antal utbildningsplatser.

I toppen på listan återfinns genomgående kommuner från storstadsregionerna samt kommuner med närhet till medelstora universitet och högskolor. Dalarnas län ligger långt ner på rankningen. Människor runt om i hela landet måste ha samma chans att hänga med i yrkeslivets förändring.

Dalarnas län ligger långt ner på rankingen

Att det finns tillgång till utbildning i den egna kommunen eller inom pendlingsavstånd har stor betydelse för människors möjligheter att studera. Det gäller särskilt för de som behöver vidareutbilda sig senare i yrkeslivet vilka ofta har svårare att flytta.

I en tid då allt fler har en högskoleutbildning i grunden är det naturligt att även högskolan ska spela en större roll i det livslånga lärandet. Yrkesverksamma tjänstemän efterfrågar korta flexibla kurser på deltid och distans så att det går att kombinera studier och arbete, det visar en undersökning som TCO har låtit SCB göra.

Vi måste matcha en föränderlig arbetsmarknad med ett mer tillgängligt utbud av utbildning

Det behövs en genomtänkt kompetens- och omställningspolitik på både nationell och regional nivå. TCO föreslår att högskolan får ett omställningsuppdrag som leder till att:

1) Högskolan och yrkeshögskolan erbjuder relevanta kurser också på andra orter än där lärosätena ligger, till exempel i samarbete med kommunernas lärcentra.

2) Högskolan och yrkeshögskolan får ett särskilt uppdrag och resurser att anordna flexibel utbildning som passar yrkesverksamma som vill studera hel- eller deltid, till exempel på distans. TCO:s utbildningsindex visar på stora regionala skillnader. Boende i Dalarnas län har exempelvis avsevärt sämre tillgång till utbildningsmöjligheter än de som bor i grannlänet Västmanland.

Svensk arbetsmarknad är inte statisk. Varje år omsätts cirka 900 000 jobb, knappt 430 000 försvinner och 515 000 tillkommer. Vi måste matcha en föränderlig arbetsmarknad med ett mer tillgängligt utbud av utbildning. Utbildning för yrkesverksamma bidrar till en bättre matchning på arbetsmarknaden och bör vara  en del av högskolans kärnuppdrag. Det ska då gälla för hela landet.

Therese Svanström, TCO:s ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips