Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Stötta de strejkande elektrikerna

Enligt Verisure och deras franchiseföretag Hometec Security Gbg, ska unionens avtal tillämpas för deras arbetare. Elektrikerna på företaget vill ha kollektivavtal med elektrikernas förbund, men företaget har ändå inte ändrat sig.

Det har i sin tur, lett till att de drabbade elektrikerna har valt att strejka, för att göra en stark markering till deras rätt att få ha de kollektivavtal de vill ha. Dessutom har de framkommit att arbetsgivaren har tryckt på sina arbetare att byta fackförbund från elektrikerna till unionen.

I ett demokratiskt land ska inte sådant ske, arbetaren ska få välja själv vilket fackförbund denne vill vara med i och ha kollektivavtal med. Det är oroande att sådana inskränkningar mot arbetarnas demokratiska rätt sker. Det är skrämmande att det här inte är första gången det sker, säkerligen inte heller den sista.

En sak är säker, vi kan aldrig bli för många som stöttar elektrikerna som strejkar för sin rätt, för sina arbetsvillkor och trygghet på arbetet. De borde vara en självklarhet att alla i arbetarrörelsen, oavsett om du är aktiv socialdemokrat, SSU:are, eller är facklig, står upp för elektrikerna och höjer sin röst för dem. Socialdemokratin har någonting som inget annat parti i riksdagen har, de har en kraft bakom sig, arbetarrörelsen som inte ger sig förrän de har fått de villkor deras kamrater i arbetarrörelsen förtjänar. I det här fallet ett kollektivavtal.

För vi i arbetarrörelsen kommer inte sluta stå upp för de strejkande elektrikerna i Göteborg. Vi kommer inte sluta kritisera i media och kräva ändring, tills den ändringen sker.

Erika Frank

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips