Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Strutsbeteende inför Fas 3

Varför är socialförsäkringsfrågorna så viktiga nu inför valet? Och varför är det så tyst? Det är två väldigt intressanta frågeställningar såhär i början av september. Vi i Solrosuppropet har jobbat med utförsäkringar, fas 3 och rehabilitering mm i flera år. Men nu är det skarpt läge. Vi står inför ett riksdagsval där vissa partier säger sig vilja behålla den bortre parentesen i sjukförsäkringen och andra vill ta bort den.

Varför kan vi inte låta socialförsäkringssystemet vara som det är? Jo, dels hjälper/drabbar det väldigt många människor redan idag. Vi som av någon anledning inte kan jobba 100% behöver få tillgång till det skyddssystem som vi betalat till under hela vårt yrkesverksamma liv – och vi är ganska många. Med ett allt högre arbetstempo i såväl kommunal som privat verksamhet råkar allt fler ut för förslitningar på kropp och själ. Dagens trygghetssystem är en trasig väv full med hål. Man faller igenom lätt som en plätt. Golvet är för lågt, taket är för lågt, rehabiliteringskedjan hivar ut sjuka i arbete innan de är färdigbehandlade. Ersättningsnivån för en utförsäkrad kan ligga så lågt som 223 kr/dag fem dagar i veckan, skattepliktigt.

Dels är varenda invånare i vårt land ett potentiellt sjukfall eller arbetslös. Det går idag att teckna privata sjukförsäkringar men det går aldrig att försäkra sig mot själva sjukdomen eller arbetslösheten i sig. Varenda en av oss kan drabbas av en olycka eller en åkomma som omkullkastar hela tillvaron, och det är en realitet. Dels tror jag att snacket om sjukförsäkringarna skrämmer. Man vill helt enkelt inte att det ska vara så illa. Man har lockat den friska medelklassen till att glatt ta emot sina jobbskatteavdrag och de hoppas innerligt att de även nästa år får behålla hälsan. Men det vet ju var och en av oss att någon sådan garanti finns inte.

Ja, det är lite strutsvarning på både journalistkår och politiker. Få tycks vilja väcka frågan om hur vi ska möta upp de sjuka och arbetslösas behov. Förmodligen finns där en rädsla att skrämma folk. Såhär illa kan det gå. En sjukskrivning som löper längre än 914 dagar resulterar i utförsäkring. Det i sin tur kan leda till att du få lämna hus och hem och leva på försörjningsstöd – om du nu inte har någon alternativ inkomstkälla (d.v.s. låna pengar av familj eller vänner). Den som varit arbetslös länge hamnar i Jobb och utvecklingsgarantin. Men den garanterar sannerligen inte jobb, utan placerar dig i fas 1, 2 och 3 (numera kallat sysselsättningsfasen). Som fas 3-arbetare får du leva på nästan ingenting och din anordnare får 5 000 kr i månaden för att ta emot dig.

Jobb och utvecklingsgarantin har lika lite med garanterat arbete som rehabiliteringskedjan har med rehabilitering. Tidsgränserna i sjukförsäkringen har hittills kastat ut 86 000 personer i utförsäkring. 9 000 har utförsäkrats inte bara en utan två gånger. Det är ett inhumant system som måste komma upp till ytan. Vi kämpar för fullt med att skapa debatt. Tv, radio och tidningar är våra fora – liksom vår egen hemsida. Men det räcker inte. Förr eller senare måste reportrarna börja ställa de kniviga frågorna och politikerna föra upp trygghetssystemen till debatt. För vem som helst kan drabbas – när som helst.

Monica Armini

Solrosuppropet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel