Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svårt förstå Miljöpartiets politiska inriktning

Svar till Jonas Åsenius om avgiftsfria sommarlovskort och Miljöpartiets klassförakt.

Det är bra att Jonas Åsenius, Mp, tycker att han kunde ha uttryckt sig bättre vid senaste regionfullmäktige då vi debatterade sommarlovskort. Det märkliga är att han inte tar avstånd ifrån innehållet i det han sa utan vidhåller det i sitt svar till mig.

Han tycker tydligen fortfarande att alla föräldrar i Dalarna har råd med sommarlovskort för 500 kronor per barn. Att det är en fråga om att kunna prioritera pengar från alkohol, tobak, spel och dyra fritidsintressen.

Det hade inte kostat så mycket att göra sommarlovskorten avgiftsfria

Vänsterpartiet (och Socialdemokraterna) ville att sommarlovskorten skulle vara avgiftsfria. Nu är det så att många barnfamiljer i Dalarna lever på marginalen och då kan även ett sommarlovskort för 500 kronor bli mycket pengar, särskilt om man har flera barn. En stor del av barnen i Dalarna som bor i hyresrätt, ofta med en ensam förälder (kvinna) lever under knappa ekonomiska förhållanden. Lägg därtill den nu pågående coronakrisen som urholkar de redan ekonomiskt utsattas ekonomi ytterligare. Det hade inte kostat så mycket att göra sommarlovskorten avgiftsfria. De hade kunnat öka resandet med kollektivtrafiken i sommar, vilket behövs nu i denna kris. Det är svårt att förstå Miljöpartiets politiska inriktning när man ser till vilka förslag de stöttar i region Dalarna. Här är några exempel:

  *   Man säger nej till avgiftsfria sommarlovskort fast det är en viktig klimatsmart och jämlikhetsfråga.

  *   I regionens beslutade energi och klimatstrategi röstade Miljöpartiet för att STRYKA en text om att vi i länet ska verka för en minskad köttkonsumtion. Inte så vidare klimatsmart eller bra för folkhälsan.

  *   Man röstade för att ge den som vill starta en vårdcentral (privat) ett startbidrag på 300 000 kr i månaden, i tre månader. Det tycker tydligen Mp att regionen har råd med. Det bidrar dessutom till en mer ojämlik vård i Dalarna då det knappast etablerar sig nya vårdcentraler på landsbygden på grund av för dåligt kundunderlag.

Avslutningsvis vill jag citera Göran Greider från Twitter angående Mp:s ställningstagande i sommarlovskortsfrågan. "Så är det nog: Miljöpartister som hamnar för nära borgerligheten degenererar snabbt."

Det är tur att vi i Vänsterpartiet finns som ett alternativ när Miljöpartiet i praktiken sviker i både jämlikhetsfrågor och miljö/klimatfrågor i Region Dalarna. Kom ihåg det till nästa val.

Kajsa Fredholm

Vänsterpartiet Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips