Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svenska kyrkan gör sig skyldig till övergrepp mot skyddsvärd gammelskog

Västerås stifts skogsbruk har brutit mot reglerna i det certifieringssystem man hänvisar till som en garant för att stiftets skogsbruk sker på ett miljövänligt sätt, skriver debattörerna.

Den 7 september påbörjade Västerås stift avverkning av en gammal kalkbarrskog inom Smedjebackens kommun i strid med sin miljöcertifiering genom FSC. Certifieringen innebär (enligt FSC Kriterium 6.1. Miljöpåverkan) att: "skogsbrukare ska genomföra miljö- och naturvärdesbedömning på beståndsnivå före större skogliga åtgärder och dokumentera resultatet i de fall naturvärdesbedömning inte har skett i samband med skogsbruksplanläggning". Någon dokumentation av genomförd naturvärdesbedömning finns inte redovisad i avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen och har inte presenterats på annat sätt.

LÄS OCKSÅ: Replik: Avverkningen stoppades direkt när vi fick kännedom om rödlistade arter

Västerås stifts skogsbruk har alltså brutit mot reglerna i det certifieringssystem man hänvisar till som en garant för att stiftets skogsbruk sker på ett miljövänligt sätt. Tack vare ingripande av inventerande skogsbiologer på plats i skogen kunde nu avverkningen i Smedjebacken stoppas. Skogen visade sig innehålla 27 olika arter, som indikerar på höga biologiska värden varav 12 är rödlistade. Flera av dessa finns endast på ett fåtal lokaler i Dalarna/Sverige.

LÄS OCKSÅ: Det är inte 70-tal längre- låt oss fokusera på dagens skogsbruk

Den gata som huggits upp i den gamla skogen innebär dock att känslan för en del av naturmiljön här har gått förlorad.

Den dialog som förts med stiftets skogvaktare har inte gått att lita på. Avverkningen skulle ske tidigast vintern 2018. Två dagar före avverkningen meddelar skogvaktaren att avverkningen skulle ske om ett par veckor.

Skogsstyrelsen sammanfattar situationen i sin utvärdering för år 2016 av det genom riksdagen beslutade miljömålet Levande Skogar: "Miljökvalitetsmålet är inte uppnått och kommer inte kunna nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder".

Vad annat är att vänta när stora skogsägare, som Västerås stift, inte ens vill ta sitt ansvar att följa reglerna i sin certifiering? Är det kanske så illa att man inte ens har kompetens att identifiera de prioriterade skogstyperna, som kalkbarrskog, ute i fält?

Kerstin Thelin Bronner

Nils Bronner

Staffan Thelin

Ulf Törnebladh

Lilla Dagkarlsbo, Smedjebacken

Anders Janols, biolog

Helena Björnström, svampkonsulent och naturguide

Jan Olof Hermansson, naturvårdare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel