Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Svenska skogen" en skenkampanj från skogsnäringen om en skog som mår allt annat än bra

Kampanjen Svenska Skogen som flera skogsbolag nu kör är inget annat än falsk marknadsföring, menar debattörerna, som tycker att skogsindustrin istället bör använda sina miljoner till att betala av sin miljöskuld till skogen.

Annons

LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik skog och statliga Sveaskog kör just nu en mycket påkostad nationell reklamkampanj: ”Svenska Skogen”. Målet är att svenskar inom några år ska få en positiv syn på kalhyggesindustrins härjningar, och tro att trädplantager är samma sak som skog, och att skogen mår bra och bör brukas mer.

LÄS OCKSÅ: Replik: Skogsstyrelsens agerande en skandal - nyckelbiotoper inte statens gratisreservat

En kampanj som ter sig absurd i många avseenden; dels så undrar man vad ett statligt bolag gör i det här sammanhanget, den här reklamoffensiven kostar många miljoner. Dels kan man göra liknelsen om tobaks- eller oljeindustrin skulle gå ut och slå sig för bröstet, berätta hur förträffliga de är för miljön och att det är bra att olja/tobakskonsumtionen ökar för att det är bra för industrin. Men, verkligheten i skogen kan inte tapetseras över. Tillståndet för den biologiska mångfalden i skogen syns allt för tydligt.

LÄS OCKSÅ: Skogsstyrelsen svarar: Pausen av identifiering av nyckelbiotoper ska bli kort

Syftet med kampanjen sägs vara att folkbilda: ”kunskaperna hos allmänheten om den svenska skogen är låg”. Hm. Vad säger allmänheten? Kanske borde vi undervisa skogsindustrin om vad deras skogsbruk har för konsekvenser för miljön och på skogen. För är det någonstans kunskapsluckorna behöver fyllas igen så är det där, inte hos allmänheten. Ursäkta den raljerande tonen men det här tåget som vi alla sitter på håller på att spåra ur och de som kör har somnat vid spakarna.

Den svenska skogen har på ett fundamentalt sätt förändrats. Det är en så stor och genomgripande förändring att liknelser saknas. Vi har gått från ett mångfaldsrikt skogslandskap till monokulturer och industriskogar. Internationellt sett så ligger Sverige i botten när det gäller naturvård.

Kalavverkningarna är den enskilt största orsaken till förlusten av biologisk mångfald. Över 2000 skogsanknutna arter är nu uppsatta på rödlistan, en majoritet av dessa finns där på grund av skogsbruket och dess metoder. Hela ekosystem förstörs, ekosystem som ibland tagit årtusenden för naturen att bygga upp hugger näringen ner på ett par dagar. 61 procent av skogsytan i Sverige har kalavverkats de senaste 60 åren. Till detta kommer äldre avverkningar.

LÄS OCKSÅ: Greider: Farväl till ett skogslandskap!

I den här takten så kommer all äldre skog utanför skyddade områden att avverkas inom 20 år. 43 procent av kända forn- och kulturlämningar är negativt påverkade eller skadade vid avverkning. Miljömålet Levande skogar kommer inte uppnås med dagens politik och skogsförvaltning.

Deras märkliga propaganda handlar bland annat om att de planterar fler småplantor än de äldre träd de fäller och att detta är ett bevis på att skogen mår bra. Någon kommenterade deras påståenden med att likna detta med Östersjön: “det är som att säga att Östersjön mår bra bara för att den innehåller mycket vatten.”

Nästa gång statliga Sveaskog går ut i en kampanj så hoppas vi det är med en konsekvensanalys av deras egen påverkan på miljön. Nästa gång kan skogsindustrin använda sina miljoner för att betala av sin miljöskuld till skogen som vid det här laget är enorm. Jo då, vi vet hur tillståndet är i den svenska skogen, vi bor där, vi vandrar i den, vi upplever den, vi ser konsekvenserna av er skövling varje dag.

Upp till 80 procent av alla skogsprodukter i Sverige är kortlivade, är det värt det?

Magnus Fredrikson

Viktor Säfve

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel