Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige måste agera för fred mellan Israel och Palestina

Donald Trumps så kallade fredsplan för konflikten i Mellanöstern har nu lanserats. Planen, ”århundradets avtal”, innebär att den ena parten i konflikten, Israel, får full kontroll över den andra, Palestina.

Således skall Israel, enligt Trump, beslagta än mer av det ockuperade palestinska territoriet - möjligen i utbyte mot något litet ökenområde – och behålla alla sina bosättningar på stulen mark, med bortåt 700.000 olagliga israeliska kolonisatörer,  så kallade bosättare. Man lägger beslag på Jerusalem som sin egen ”odelade” huvudstad och Palestina hänvisas till att bli en samling ”självstyrande” områden under israelisk militär kontroll, med sin ”huvudstad” i någon förort utanför den olagliga israeliska muren. De palestinska flyktingarna berövas i stor utsträckning rätten att återvända.

Det här är inte en plan för fred utan en för fortsatt krig och konflikt

Det här är inte en plan för fred utan en för fortsatt krig och konflikt. Om den förverkligas, vilket den israeliska regimen hotat att ganska snart göra, betyder det mer våld och elände för såväl israeler som palestinier. Därför måste planen stoppas.

Den svenska regeringen brukar i dessa sammanhang hänvisa till ett gemensamt uppträdande från EU som bästa vägen för att nå största möjliga framgång i arbetet för en rättvis fred i konflikten. Dessvärre har flera länder i EU, som Ungern och Österrike, deklarerat att man motsätter sig några mer omfattande aktioner mot Israel. Detta gör att Sverige måste agera utanför EU!

Den svenska regeringen, som representant för en av de 136 länder som erkänt den palestinska staten, har skyldighet att stå upp för att hindra att Palestina i praktiken förintas av Israel. Initiativ måste tas i FN för att få världssamfundet att på allvar vidta åtgärder mot Israel. Sverige kan också på egen hand införa sanktioner och avinvesteringar för att lägga tryck på Israel att avsluta ockupationen och erkänna Palestinas rätt existera i frihet och fred vid sidan om israel.

Gunnar Olofsson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips