Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Sverigedemokraterna vill ta bort skyddsombuden"

En god eller dålig arbetsmiljö kan bokstavligen talat vara en fråga om liv och död. Därför är arbetsmiljöfrågorna viktiga, men det är inte alla som håller med.

Bland annat vill Sverigedemokraterna avskaffa skyddsombuden och Moderaterna vill lägga ner myndigheten för arbetsmiljökunskap. I Moderaternas budgetförslag nämns inte arbetsmiljö överhuvudtaget. Samma sak gäller Kristdemokraterna som inte heller har konkreta förslag på hur arbetsmiljön ska bli bättre.

Samtidigt har korta påhugg och osäkra anställningsformer fått fäste i flera branscher på arbetsmarknaden. Värst är det i branscher med låg facklig organisationsgrad. En förutsättning för en förbättrad arbetsmiljö är stärkta rättigheter och ökad trygghet för löntagarna. Det är därför facken behöver fler medlemmar.

Ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats eller vara orolig för ohälsa, sjukdom eller död på grund av jobbet

Det är glädjande att Arbetsmiljöverket har ökat antalet inspektioner hos oseriösa arbetsgivare som bryter mot regler och lagstiftning. Men det räcker inte. Arbetsmiljöverket måste också göra fler besök utifrån tips om dålig arbetsmiljö.

Arbetsgivarna har ansvar för arbetsmiljön men de fackliga organisationernas skyddsombud är garanter för det systematiska arbetsmiljöarbetet. De senaste åren har såväl LO:s som TCO:s förbund varnat för att det blir allt svårare att rekrytera skyddsombud. Det är mycket oroande.

Vi Socialdemokrater kommer alltid stå upp för arbetarnas rättigheter och en bra arbetsmiljö på jobbet. Nu vill vi ge skyddsombuden större möjligheter att besöka olika arbetsplatser och samtidigt öka Arbetsmiljöverkets kontroller utifrån olika tips om arbetsmiljöbrister.

Alla ska kunna klara av att jobba hela vägen fram till pensionen och ingen ska känna sig otrygg på sin arbetsplats eller vara orolig för ohälsa, sjukdom eller död på grund av jobbet.

Roza Güclü Hedin (S)

Patrik Engström (S)

Maria Strömkvist (S)

Riksdagsledamöter från Dalarna

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips