Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Ta Sverige tillbaka till jämlikhetstoppen!"

Annons

Sverige är ett bra land att leva i, men de senaste decennierna har Sverige rasat från toppen till en tionde plats på listan över de mest jämlika länderna i OECD. Inkomstskillnaderna har ökat snabbare här än i något annat jämförbart land. I dag räknas drygt 13 procent av Sveriges vuxna befolkning som relativt fattiga, vilket innebär att de har en ekonomisk standard som skiljer sig avsevärt från vad som är normen i samhället i stort. I Vansbro kommun räknas hela 18,9 procent som relativt fattiga.

I ett nytt program föreslår LO en rad åtgärder för att minska inkomstskillnaderna i hela landet. Det handlar om ökad kapitalinkomstbeskattning och stärkt arbetslöshets- och sjukförsäkring. Det handlar om att förbättra det kommunala utjämningssystemet, som fördelar pengar till Sveriges kommuner och landsting.

Landets kommuner och landsting har mycket olika skattesatser. Det får en direkt påverkan på människors privata ekonomi. En undersköterska som bor i Dalarna betalar ungefär 12 000 kr mer i skatt varje år än en undersköterska i Vellinge, kommunen med lägst kommunalskatt. Dessutom är skattesatsen ofta högre i kommuner där medborgarnas inkomster är lägre. Så kan vi inte ha det.

LO föreslår därför följande:

• Ta större hänsyn till att det kostar mer att bedriva kommunal verksamhet i glesbygd och att befolkningens socioekonomiska förutsättningar påverkar kommuners utgifter.

• Skapa ett särskilt stöd till de kommuner som drabbas - och kommer drabbas - hårdast av de demografiska förändringarna.

• Ge staten ett större finansieringsansvar för välfärden och höj statsbidragen, för att undvika kommunala skattehöjningar.

Vill politiker öka jämlikheten och minska inkomstskillnaderna mellan människor och regioner, så är det fullt möjligt. Våra förslag gynnar LO-medlemmar, men även alla andra. Ta nu Sverige tillbaka till jämlikhetstoppen!

Lena Johnsson, vice ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Therese Guovelin, LOs förste vice ordförande

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips