Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Tillåt surrogatmödraskap i Sverige"

Annons

Under Alliansen genomfördes flera reformer för att modernisera familjepolitiken och stärka hbtq-personers möjligheter att bilda familj. Dessutom tillsattes utredningar som bland annat tittar på frågor om ensamstående kvinnors möjlighet till att bilda familj genom insemination, surrogatmödraskap och möjlighet till embryodonation.

MER DEBATT: Hbtq-frågor handlar även om det lilla

Riksdagen har nu med brett stöd fattat beslut om att säga ja till att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning och därmed skaffa barn genom insemination. Det är bra. Det är något vi moderater drivit och som vi i Öppna Moderater välkomnar. Vi kommer fortsätta följa frågan och jobba för att ensamstående kvinnor och lesbiska par inte ska hamna vid sidan om eller diskrimineras av landsting i samband med assisterad befruktning samt att det även på detta område öppnas upp för privata alternativ och valfrihet i vården.

LÄS MER: Öka HBTQ-kompetensen

Vi vill nu se en fortsatt modernisering av familjepolitiken i Sverige. Det finns ytterligare steg som kan tas för att möjliggöra för fler barnlösa – inte minst bland hbtq-personer – att kunna bilda familj med barn. Vi vill se en lagreglering som tillåter surrogatmödraskap i Sverige. Redan idag görs detta utomlands. Det är viktigt att få en bra ordning för detta och ge möjligheter att även göra det inom landets gränser med schyssta villkor.

Vi vill se att embryodonation tillåts vilket är ytterligare ett sätt som barnlösa kan få möjlighet att skaffa barn. Vi önskar också en översyn av adoptionslagen med fokus på hur vi ska möjliggöra för fler adoptioner till homosexuella par, något som idag inte fungerar trots att det är tillåtet.

Vi är glada för det steg som Moderaterna tillsammans med fem andra partier tog i riksdagen om att låta ensamstående få rätt till insemination. Vi kommer fortsätta jobba för att familjepolitiken moderniseras ytterligare.

Fredrik Saweståhl

Förbundsordförande för Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

LADDA NER: Dala-Demokratens nya app från Appstore för Iphone eller i Google play om du har en telefon med Android

Fler debattartiklar hittar du här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel